Лист Мінкульту є очевидним тиском на Церкву, – професор Віктор Єленський

13.01.2014, 16:31
Держава
Лист Мінкульту є очевидним тиском на Церкву, – професор Віктор Єленський - фото 1
На його думку, лист є абсолютно абсурдний і хамський.

Віктор ЄленськийВлада намагається залякати священнослужителів і віруючих — вважає док. філософських наук, професор УКУ Віктор Єленський з приводу оприлюдненого листа Міністерства культури до проводу УГКЦ. «З суспільно-політичної точки зори, яка склалася, очевидно, що це намагання влади, яка не знає інших форм діалогу з суспільством, залякати священиків і вірних», – зазначив науковець у коментарі РІСУ.

На його думку, лист є абсолютно абсурдний і хамський.

«Лист є наступом і атакою на релігійну свободу. На нього в нормальних умовах мала б реагувати прокуратура. Йдеться про перешкоджання релігійній діяльності, за що передбачена відповідальність згідно зі статями у Кримінальному кодексі», – вважає Віктор Єленський.

Він також свідчить, що у Мінкульті не знають українського законодавства. «З юридичної точки зору не зрозуміло, яку саме юридичну організацію вони намагаються зняти з реєстрації. Відомо, що УГКЦ і всі Церкви не є юридичними особами. Юридичними особами є тільки окремі управління та релігійні громади», — говорить експерт.

Він зазначив, що УГКЦ не єдина релігійна інституція, яка отримує погрози. Чинився тиск на єпископів інших Церков, від яких вимагали не надавати молитовну та душпастирську підтримку мітингувальникам.

«Люди, які видають такі накази і чинять тиск на релігійну свободу мають бути покарані. Суспільство і політикум мали б довести, що такі речі не мали б залишитися безкарними. Вони мали б відреагувати більш жорстко. Тому що релігійна свобода – це одна зі свобод, якою дійсно втішалося українське суспільство протягом двадцяти років. Ця свобода далася нам недешево», – наголосив релігієзнавець.