Кабмін віддав УПЦ (МП) 75 об'єктів Києво-Печерської лаври

12.07.2013, 09:16
Кабмін віддав УПЦ (МП) 75 об'єктів Києво-Печерської лаври - фото 1
75 об'єктів і споруд Києво-Печерської Лаври передаються у безоплатне користування чоловічому монастирю УПЦ (МП). Відповідний проект розпорядження Кабінету міністрів уряд прийняв на засіданні 11 липня.

Лавра.jpg75 об'єктів і споруд Києво-Печерської Лаври передаються у безоплатне користування чоловічому монастирю УПЦ (МП). Відповідний проект розпорядження Кабінету міністрів уряд прийняв на засіданні 11 липня, повідомляє ZN.UA з посиланням на прес-службу Міністерства культури.

Як повідомив міністр культури Леонід Новохатько, мова йде про нижню Лавру, інші об'єкти заповідника залишаються у державній власності.

"Прийняття урядового розпорядження юридично впорядкує фактично існуючу ситуацію, що склалася протягом десятиріч у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир)", - заявив Новохатько.

"Хочу підкреслити: мова йде лише про безоплатне користування майном, а не про відчуження", - уточнив міністр.

Правовідносини між державною і релігійною громадою передбачені чинним законодавством, зокрема Господарським кодексом. Саме на таких умовах у Києві діють Фролівський жіночий монастир, Свято-Покровський монастир і Церква Різдва Христового біля річкового вокзалу.

Також законодавство передбачає і зворотній шлях: держава може повернути майно, якщо релігійна громада неналежним чином його містить, - підкреслюється у повідомленні.

Згідно з нинішнім рішенням уряду, витрати на утримання майна тепер повністю покладаються на релігійну громаду.

Як відомо, 27 червня Київська міськдержадміністрація погодила проект, який передбачає повернення культових споруд релігійним громадам.