• Головна
  • Новини
  • Загарбники храму у Новоархангельську - знайомі працівників міліції, - народний депутат...

Загарбники храму у Новоархангельську - знайомі працівників міліції, - народний депутат

25.06.2013, 11:28

Народний депутат Верховної Ради Святослав Ханенко 21 червня на пленарному засіданні оголосив запит до Міністра внутрішніх справ щодо бездіяльності працівників міліції під час рейдерського захоплення Свято-Володимирського храму УПЦ КП 23 квітня 2013 року в смт Новоархангельськ Кіровоградської області.

Народний депутат Верховної Ради Святослав Ханенко 21 червня на пленарному засіданні оголосив запит до Міністра внутрішніх справ щодо бездіяльності працівників міліції під час рейдерського захоплення Свято-Володимирського храму УПЦ КП 23 квітня 2013 року в смт Новоархангельськ Кіровоградської області.

Про це повідомляє офіційний сайт Київського Патріархату.

Святослав Ханенко зазначив, що 23 квітня 2013 року, незважаючи на його прохання до місцевої влади запобігти міжконфесійному протистоянню, він став свідком і учасником фізичної сутички між представниками релігійної громади і міліціянтами, які замість того, щоб встановити невідомих осіб і видворити їх з церкви, оточили храм і не дозволяли віруючим заходити у приміщення.

«Мешканці селища вимагали від невідомих осіб звільнити храм, а також попросили правоохоронців забезпечити можливість віруючим зайти до нього, щоб перевірити, хто і з якою метою перешкоджає відправленню у ньому Служби Божої, але їм відмовили. Я, як народний депутат України, засвідчив свою присутність керівникам міліції, намагаючись домогтись від них відповідних адекватних дій, але вони не відреагували», - зазначає Святослав Ханенко.

Народний депутат повідомив, що коли люди спробували увійти через ворота церкви, бійці "Беркута", які охороняли загарбників храму, почали бити вірян кийками по головах та не запобігли застосуванню сльозогінного газу та вогнегасників проти людей. Постраждали близько 30 осіб. Серед тих, хто отримав травми, є й жінки. Двох жінок і двох чоловіків з тяжкими травмами забрала "швидка допомога".

«На мої численні вимоги забезпечити громадський порядок, встановити, які саме невідомі особи захопили приміщення церкви, працівники міліції ніяк не реагували. І тільки пізно ввечері, після приїзду виконуючого обов’язки начальника УМВС України в Кіровоградській області, особи, що захопили храм, під охороною міліції покинули приміщення храму та смт. Новоархангельськ. В цей час я зміг пересвідчитись, що загарбники особисто знайомі з працівниками міліції. У громадян теж склалося враження, що захоплення приміщення відбувалося за сприяння міліції», - наголосив нардеп.

Святослав Ханенко також звернув увагу на те, що 24 квітня 2013 року він особисто зустрічався з першим заступником Міністра внутрішніх справ України Віктором Дубовиком, який запевнив його про проведення перевірки подій, які відбувалися в смт. Новоархангельськ з 19 по 23 квітня 2013 року.

«Однак вказана резонансна подія не отримала публічного коментаря і відповідної оцінки з боку представників правоохоронних органів, що свідчить про неналежне виконання ними своїх обов’язків», - підкреслив парламентар. З огляду на відсутність реакції міліцейського керівництва, Святослав Ханенко просить Генпрокурора та Міністра внутрішніх справ забезпечити всебічне об’єктивне розслідування подій в смт Новоархангельськ, які відбулися 23 квітня 2013 року. А також надати належну правову оцінку діям і бездіяльності та притягти до відповідальності посадових осіб, що допустили масове порушення конституційних прав і свобод громадян України».