• Головна
  • Новини
  • Експерт: українська влада вибудовує свої стосунки з церквами на підставі особистих знайомств...

Експерт: українська влада вибудовує свої стосунки з церквами на підставі особистих знайомств

24.05.2013, 13:59
Експерт: українська влада вибудовує свої стосунки з церквами на підставі особистих знайомств - фото 1

Влада України приділяє значну увагу релігійному життю. Водночас місцеві посадовці здебільшого визначають свої пріоритети серед конфесій, базуючись на особистих знайомствах. З таким аспектом релігійного життя в Україні, що міститься у доповіді Державного департаменту США про стан релігійних свобод у світі за 2012 рік, погоджується релігієзнавець Андрій Юраш.

j889.jpgВлада України приділяє значну увагу релігійному життю. Водночас місцеві посадовці здебільшого визначають свої пріоритети серед конфесій, базуючись на особистих знайомствах. З таким аспектом релігійного життя в Україні, що міститься у доповіді Державного департаменту США про стан релігійних свобод у світі за 2012 рік, погоджується релігієзнавець Андрій Юраш, повідомляє Тиждень.

«У доповіді зафіксований (і це певний консенсус і за кордоном, і в Україні) – це те, що попри декларації Конституції про повну свободу совісті, на місцевому рівні дуже часто схиляються на бік тієї чи іншої конфесії, яка має впливи або певні симпатії регіонального керівництва, базовані на особистісних знайомствах. Водночас найвищі представники держави декларують свою активну церковну позицію і ангажованість до церковного життя. Інше питання, які ставляться акценти і як реалізовують», – зазначив Юраш.

Як зауважує експерт, президент України (2005-2010 роки) Віктор Ющенко демонстрував один вектор і показував свою плюралістичну позицію.

«Президент Янукович є категоричним вихованцем іншої школи, толеруючи і визнаючи всі інші конфесії, він особисто, не бере участі у богослужінні інших конфесій. Це фундаменталістський погляд окремого крила УПЦ МП. А тому зрозуміло, що це накладає свій відбиток», – зазначає релігієзнавець.

Водночас Юраш зазначає, що доповідь Держдепартаменту США містить кілька моментів, що, на думку авторів та укладачів цього звіту, свідчать про зменшення рівня свободи совісті в Україні.

«З одного боку, в аналітичному експертному середовищі України однозначно домінує подібна думка, що у зв’язку з прийняттям поправок до відповідного закону суттєво ускладнилася реєстрація (релігійних організацій - Ред.). Вона є подвійною, отже абсолютно природно, що жодна релігійна організація чи та, що має традиційні корені, не зацікавлена в ускладненні умов свого існування. Тому ця теза, думаю, є безальтернативною і очевидною», – зазначив він.

Інші моменти, про які йдеться в звіті, за словами Юраша, не є настільки однозначними.

«В першу чергу маю на увазі заяву про відсутність можливості для церковних організацій на загальнонаціональному рівні отримати статус юридичної особи. Відомо, що зараз в Україні такий статус маютьконкретні громади, але не має церква. І зрозуміло, що деякі структури дуже зацікавлені в цьому, інші – ні. Тому однозначності оцінки з цього питання бути не може ні в українському контексті, ні в американському», – додав він.

Ще один дискусійний принцип релігійного життя в Україні, що міститься в доповіді Держдепу, – це неможливість для церковної організації створювати свої громади чи певні юридичні служби в Збройних Силах України.

«За умов поліконфесійності і плюралізму це справді дуже ризиковано і складно. І є небезпека або повної анархії, або домінування когось, хто в даному регіоні має певні впливи», – зазначив Юраш.

Нагадаємо, в оприлюдненій доповіді Державного департаменту США про стан релігійних свобод у світі за 2012 рікйдеться про те, що влада України протягом минулого року не виявила тенденцій ні до поліпшення, ні до погіршення стану дотримання і захисту релігійних свобод.