• Головна
  • Проекти
  • Депутати різних фракцій домовились взаємодіяти з Радою Церков у законотворчій сфері...

Депутати різних фракцій домовились взаємодіяти з Радою Церков у законотворчій сфері

18.04.2013, 12:02
Депутати різних фракцій домовились взаємодіяти з Радою Церков у законотворчій сфері - фото 1
Міжфракційне депутатське об'єднання «За сприяння свободі сумління» зустрілось із главами конфесій, представлених у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій.

Міжфракційне депутатське об'єднання «За сприяння свободі сумління» зустрілось із главами конфесій, представлених у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій. 

Зустріч, яка відбулась 17 квітня 2013 року у приміщенні парламенту, розпочалась із вітального слова голови Верховної Ради Володимира Рибака, повідомляє Інститут релігійної свободи.

IRS.w.jpg

Спікер парламенту підтримав подальші кроки народних обранців у напрямку налагодження постійного діалогу з релігійною спільнотою. За його словами, парламентарі не можуть діяти інакше, ніж дослухатись до позиції суспільства, своїх виборців, в тому числі віруючих.  

В.Рибак закликав разом долати “хвороби духовного зростання” в ім’я українського народу та української держави. Він запевнив у своїй підтримці співпраці депутатського корпусу з духовними лідерами країни, висловивши сподівання, що подібні зустрічі стануть традиційними.

Irs.2.w.jpg

У свою чергу Верховний архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) пригадав, що остання подібна зустріч відбувалася ще в 2006 році. За його словами, прийняті парламентом закони мають базуватися на фундаменті Божого закону, загальнолюдських вартостей. “Якщо шукатимуться іншого типу фундаменти, то ті закони суперечитимуть тому, чого українське громадянське суспільство сьогодні очікує”, – зазначив він.

Глава УГКЦ висловив спільну позицію конфесій стосовно низки законодавчих ініціатив.

Всеукраїнська Рада Церков виступає за збереження в Україні традиційних моральних цінностей та підтримує ініціативу законодавчого обмеження пропаганди гомосексуалізму в інтересах захисту дітей. Нагадаємо, відповідний законопроект № 0945 вже підтриманий попереднім складом парламенту у першому читанні.

Також Патріарх Святослав (Шевчук) наголосив на неприпустимості ухвалення урядового законопроекту № 2342, який пропонує розширити форми захисту сексуальних меншин від дискримінації, зазіхаючи при цьому на право віруючих висловлюватись на користь традиційної сім’ї та проти такого роду гріховних явищ.

Irs.3.w.jpg

Цю думку продовжив Патріарх Філарет (Денисенко), предстоятель УПЦ Київського Патріархату. 

“Відмова від традиційних сімейних цінностей та християнських моральних засад – це завелика ціна, яку Уряд пропонує сплатити українському суспільству за безвізовий режим із країнами Європейського Союзу”, – наголосив Патріарх Філарет.

Крім цього, члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій передали голові парламенту офіційне звернення із закликом зберегти та забезпечити подальше функціонування Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Зокрема, Рада Церков закликала профільні комітети та лідерів депутатських фракцій зняти з розгляду урядовий законопроект № 2142, який пропонує ліквідувати цю Комісію в рамках адміністративної реформи Президента України.

Низку пропозицій у сфері законодавчого процесу озвучив представник Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) протоієрей Ростислав Снігірьов. Серед іншого він наголосив на актуальності законопроекту № 2051 щодо права релігійних організацій засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти.

IRS4.jpg

Своє бачення подальшого розвитку співпраці з релігійною спільнотою під час зустрічі озвучили депутати Валентин Наливайченко (партія «УДАР»), Олександра Кужель (ВО «Батьківщина»), Оксана Калетник (КПУ) та Представник Президента України у парламенті Юрій Мірошниченко.

На завершення голова міжфракційного депутатського об'єднання Ганна Герман (Партія регіонів) подякувала присутнім представникам Церков і релігійних організацій за висловлені пропозиції, активну громадянську позицію та готовність до співпраці з парламентом у законотворчому процесі.