• Головна
  • Новини
  • Блаженніший Любомир (Гузар) пояснив, які мають бути стосунки між Церквою і державою...

Блаженніший Любомир (Гузар) пояснив, які мають бути стосунки між Церквою і державою

11.04.2013, 14:53
Блаженніший Любомир (Гузар) пояснив, які мають бути стосунки між Церквою і державою - фото 1
Архиєпископ-емерит Любомир (Гузар) вважає, що Церква не повинна стояти осторонь суспільно-політичних процесів, вона повинна допомагати державі, але при тому бути вільною і не нав’язувати себе державним органам.

Kardynal.jpgАрхиєпископ-емерит Любомир (Гузар) вважає, що Церква не повинна стояти осторонь суспільно-політичних процесів, вона повинна допомагати державі, але при тому бути вільною і не нав’язувати себе державним органам.

Таку думку він висловив у своєму авторському матеріалі «Про співжиття Церкви і Держави», опублікованому на Українській правді.

Розмірковуючи над природою Церкви та можливостями співпраці із державою, екс-Глава УГКЦ зазначив, що її основною місією є виховання та молитва.

«Оскільки за своєю суттю Церква є релігійною установою, її першим та головним завданням є молитися за свій народ, за свою державу, виховувати вірян на добрих людей, а отже, відповідальних громадян», - пише він.

«Церква має ще одне дуже важливе суспільне завдання – реагувати на неправду і несправедливість. А для цього вона повинна зберегти себе вільною, незалежною, непідкореною державним органам, – повинна зберегти себе на такому високому духовному та моральному рівні, щоб могти авторитетно говорити», - додав кардинал Любомир (Гузар).

Архиєпископ-емерит зазначив, що Церква є «незамінним чинником збереження державних чеснот». Однак не всі владоможці беруть до уваги цей фактор.

«Тоталітарні держави усіх віків намагаються обмежити свободу Церкви, бо бояться її слова.

Натомість, мудрі держави хочуть бачити Церкву автентичною і вільною. Адже вони розуміють, що Церква, як вихователь відповідальних громадян та як голос сумління народу, є незамінним чинником збереження державних чеснот», - сказав він.

«Церква не сміє нав'язувати себе державній владі. Із державною владою вона є партнером у забезпеченні загального добра народу. Держава повинна дати Церкві можливість виховувати громадян, а також забезпечити їй матеріальну можливість виконувати свою релігійну місію.

Щасливий той народ, який живе в країні, де між цими двома партнерами панує взаємна пошана та чесна співпраця», - наголосив Блаженніший Любомир (Гузар).