• Головна
  • Новини
  • Протистояння між владою та Церквами - найважливіше явище 2012 року, - експерт...

Протистояння між владою та Церквами - найважливіше явище 2012 року, - експерт

11.01.2013, 11:01
Протистояння між владою та Церквами - найважливіше явище 2012 року, - експерт - фото 1
Найважливішим явищем у релігійній сфері у 2012 році стало протистояння влади із релігійними організаціями та різкий наступ на свободу совісті віросповідання. Таку оцінку минулому року дав відомий український релігієзнавець Віктор Єленський.

з788677.jpgНайважливішим явищем у релігійній сфері у 2012 році стало протистояння влади із релігійними організаціями та різкий наступ на свободу совісті віросповідання. Таку оцінку минулому року в інтерв’ю порталу Релігія в Україні дав відомий український релігієзнавець Віктор Єленський.

«Церква живе переважно життям невидимим, тому я завжди підкреслюю, що ми можемо головного не бачити.

Але із видимих процесів, що відбулися у 2012 році в Україні, найважливішим явищем я вважаю протистояння чинної влади і релігійних організацій, різкий наступ на свободу совісті і віросповідання, поступове звуження сфери цієї релігійної свободи і віросповідання», - сказав він.

Експерт зазначив, що деякі кроки, до яких вдалася чинна влада, не здійснювалися навіть в радянський час.

«Йдеться про «закон 10221», який ускладнив реєстрацію релігійних організацій і встановив параметр контролю над релігійними організаціями, який влада хотіла встановити ще на початку 1990-х років. Зараз все це впроваджено», - зауважив він.

«До цього додамо, що очевидним є ще одне дуже тривожне явище. Сьогодні відсутній механізм діалогу між релігійними організаціями і владою, який так чи інакше існував впродовж всіх двадцяти років. Такого демонстративного ігнорування прохань, звернень Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, які демонструє нинішня влада, також не було впродовж всього періоду, починаючи з часу її заснування. Влада в кращому випадку вислуховує те, що їй говорить Рада, але не реагує на запити та звернення і чинить прямо протилежне тому, що обіцяє», - сказав експерт.

Говорячи про державно-церковні відносини, Віктор Єленський згадав також «ганебну історію з поїздкою Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій до Брюсселю, яка була нахабно зірвана чинною владою 21 березня 2012 року».

«Це був складний рік, рік виборів, з усебічним тиском на релігійні організації. Можна багато говорити про те, де релігійні організації чинили не так, як їм належало, але в цілому вони зуміли пройти всі складні ситуації достойно», - підсумував експерт.