• Головна
  • Новини
  • На Полтавщині найбільші проблеми з отриманням земельних ділянок мають УГКЦ та УАПЦ...

На Полтавщині найбільші проблеми з отриманням земельних ділянок мають УГКЦ та УАПЦ

13.06.2012, 12:08
На Полтавщині найбільші проблеми з отриманням земельних ділянок мають УГКЦ та УАПЦ - фото 1
У Полтаві 12 червня відбулася традиційна щорічна зустріч обласного керівництва з очільниками найчисельніших релігійних конфесій, що діють в області . Цього разу розмову з духовенством вели Голова Полтавської ОДА Олександр Удовіченко та голова Полтавської ОР Іван Момот.

exklusiv.gifУ Полтаві 12 червня відбулася традиційна щорічна зустріч обласного керівництва з очільниками найчисельніших релігійних конфесій, що діють в області . Цього разу розмову з духовенством вели Голова Полтавської ОДА Олександр Удовіченко та голова Полтавської ОР Іван Момот. Про це повідомляє кореспондент РІСУ Сергій Євтушенко.

Відкриваючи зустріч, Олександр Удовіченко зауважив, що влада намагається знаходити спільну мову із представниками усіх релігійних організацій, а подібні заходи дозволяють тримати руку на пульсі релігійного життя Полтавщини.

Полтава.jpg

«Життя є надзвичайно розмаїтим, адже у нас 41 релігійна конфесія, область входить до переліку регіонів із сталими показниками відтворення мережі релігійних організацій», – поінформував начальник головного управління інформаційної та внутрішньої політики ОДА Микола Перепелиця.

Втім, говорить Микола Перепелиця, хоча стосунки між Церквами та державними інституціями, зазвичай, толерантні і цікавість до питань духовних росте, це не значить що не маємо проблем. Переважно, вони стосуються отримання земельних ділянок релігійними громадами.

Саме на цій проблемі зосередив увагу у своєму виступі Керівник громад греко-католицької церкви отець Юрій Кролевський. Вже 10 років поспіль триває епопея щодо отримання полтавськими греко-католиками земельної ділянки під будівництво власного храму. «Всі великі конфесії мають храми або ділянки, лише ми одні не маємо. Прикро те, що нас годують обіцянками і не дотримуються слова», – нарікає отець Юрій. «Колишня помаранчева влада нам обіцяла надати ділянку згідно з чинним законодавством і запевняла, що проблем не буде жодних. Але як тільки справа доходила до затвердження на сесії, питання знімали з порядку денного, відправляли на доопрацювання, тощо – але жодного разу не допустили до голосування депутатами».

В Кобеляках, за його словами, стався особливо обурливий випадок: «Там давали землю абсолютно усім конфесіям. КП давали, свідкам Єгови, УПЦ (Московського Патріархату), усім іншим давали, і прокурор місцевий не протестував. Але як тільки місцева влада вирішила надати землю греко-католикам – прокурор одразу протестує. І зараз ця справа вирішується у судах. Судиться міська влада і прокурор: чи надавати землю греко-католикам. Я прошу це прийняти до відома. Для нас це надзвичайно велика прикрість, адже всі ми – громадяни України, у всіх нас – однакові права. Наші прихожани – молоді люди, гідні члени полтавської громади, і не можна ігнорувати їхні релігійні переконання», – наголосив отець Юрій Кролевський.

Наразі полтавські греко-католики вирішили збирати кошти, аби самотужки купити ділянку.

У свою чергу, керуючий Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ єпископ Афанасій (Шкурупій), який теж зіткнувся з подібною проблемою, зауважив, що його прихожани – люди, переважно, невеликого достатку – селяни і пенсіонери, придбати землю самотужки, власним коштом не можуть, а потреба у будівництві храму у Полтаві стає все гострішою.

«Я собі ставлю питання: чому я маю збирати у людей останні копійки, щоб збудувати церкву, в той час, як земельні ділянки іншим конфесіям виділяються. Адже мої прихожани – теж люди, на яких треба звертати увагу. Вони – громадяни нашої держави, вони полтавці, вони народилися і живуть на цій землі . Що ж до стосунків із владою – то тут у нас немає жодних проблем, а на місцевих рівнях – ставлення завжди доброзичливе, маємо багато прихильників, які нам допомагають урізних питаннях», – сказав владика Афанасій.

Щодо позитиву учасники зустрічі відзначили той факт, що Церкви сьогодні ведуть активну благодійну та просвітницьку роботу, а також проводять велику кількість заходів, спрямованих на утвердження моральності та здорового способу життя. Звучали думки і інших очільників щодо ситуації у релігійній царині:

Владика Федір (Бубнюк), архиєпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП, повідомив, що в області спостерігається стабільність завдяки позиції обласної влади. «В принципі, на місцях іноді відчуваються якісь особисті уподобання місцевих чиновників, які надають перевагу тій чи іншій конфесії, але загалом позиція обласної влади – рівне ставлення до всіх конфесії. Якщо є якісь питання, вони вирішуються у правовій, юридичній площині, слава Богу. Хочу сказати, що у всіх нас, священнослужителів, можуть розділяти основи віровчення та політичні моменти, втім, усіх об’єднує прагнення захистити моральні засади у суспільстві. Тут ми повинні діяти єдиним фронтом».

Голова мусульманської релігійної общини м. Полтави Ібрагім Єлфімов зауважив, що жодного ворожого ставлення ні з боку місцевого населення, ні з боку влади полтавські мусульмани не відчували. Проблем із отриманням земельної ділянки теж не було. Голову общини турбує наразі більш масштабне питання – виникнення на території України сект псевдо мусульманського спрямування. «Насправді, вони не мають нічого спільного з нашим віровченням, але їхня діяльність часто носить агресивний, екстремістський характер».

Йосиф Сегаль, рабин Полтави, сказав, що у його громади немає проблем: «Не можу сказати нічого поганого – у нас все добре, ми завжди відчували всіляку підтримку. І населення, і влади».

Підбиваючи підсумки, голова ОДА пообіцяв проводити подібні зустрічі частіше. Чергова відбудеться у липні. На ній за круглим столом вирішуватимуть, зокрема, і земельні питання, порушені духовними очільниками.