Влада Луцька узгоджує з УПЦ КП назви вулиць

16.05.2012, 10:36
Влада Луцька узгоджує з УПЦ КП назви вулиць - фото 1
У Луцьку комісія з впорядкування назв вулиць міста розглянула листа митрополита Луцького і Волинського УПЦ КП Михаїла (Зінкевича) і вирішила вивчити детальніше питання про перейменування вулиці Уляни Громової на Йосафата Кунцевича.

Перейменування вулицьУ Луцьку комісія з впорядкування назв вулиць міста розглянула листа митрополита Луцького і Волинського УПЦ КП Михаїла (Зінкевича) і вирішила вивчити детальніше питання про перейменування вулиці Уляни Громової на Йосафата Кунцевича. Депутати міськради також запропонували Волинській єпархії УПЦ КП подати свої варіанти назв луцьких вулиць.

Про це повідомляють Волинські новини.

Більшість із присутніх під час засідання членів комісії дійшли висновку: із перейменуванням вулиць Уляни Громової на Йосафата Кунцевича не варто поспішати.

Депутат міськради Андрій Калахан зізнався, що то була його ідея назвати вулицю іменем святого Католицької Церкви, єпископа Української Греко-Католицької Церкви. Нині ж обранець громади вирішив відмовитися від цього задуму, аби не «розпалювати міжконфесійну ворожнечу».

Крім того Калахан зізнався, що на момент внесення пропозиції не був добре ознайомлений із біографією Йосафата Кунцевича.

Нагадаємо, лист митрополита Михаїла про незгоду з перейменуванням двох вулиць Луцька датований 19 березня 2012 року.

Щодо перейменування вулиці Орджонікідзе на Митрополита Андрея Шептицького, то члени комісії дійшли згоди, що цю зміну слід залишити, бо ім’я Патріарха Української Греко-Католицької Церкви відоме не лише в Україні, а й далеко поза її межами, тож зміна назви сумнівів не викликає.

Однак до спільної думки щодо того, як відповісти Православній Церкві про рішення перейменувати одну з вулиць іменем Йосафата Кунцевича, члени комісії дійшли не відразу.

Так, депутат міськради Анатолій Пархом’юк зауважив, що з відповіддю поспішати не варто, бо створюється враження, що комісія працює, наче пожежна команда. «Давайте вивчимо, бо дійсно неоднозначне ставлення», ‒ зауважив обранець громади.

Його колега Олександр Пиза розповів, що належить до громади греко-католиків і пообіцяв до наступного засідання комісії зібрати детальну інформацію про представників Греко-Католицької Церкви, чиїми іменами вирішено назвати луцькі вулиці.

Депутат Андрій Осіпов зауважив, що комісія з перейменування вулиць «працює не професійно і носить характер аматорської», адже до її складу належать здебільшого не історики і не краєзнавці. Він запропонував взагалі відкласти вирішення питання.

Зрештою, члени комісії вирішили відповісти митрополитові Михаїлові, що питання вивчається і, разом з тим, вирішили запропонувати православній громаді Київського Патріархату представити на розгляд власні варіанти назв луцьких вулиць.

Окрім того, за пропозицією члена комісії історика Петра Троневича вирішено створити базу даних назв усіх вулиць з розподілом їх за походженням і з відсотками вживаності кожної категорії.

До цієї роботи планують залучити викладачів та студентів ВНУ імені Лесі Українки. З відповідним листом до університету зобов’язався звернутися голова комісії Сергій Григоренко.

Нагадаємо, що перелік затверджених комісією варіантів нових назв вулиць міськрада запропонувала на обговорення громадськості ще у липні 2011 року.

А рішення про перейменування 27 вулиць обласного центру міськрада ухвалила 30 листопада минулого року. Згідно з рішенням ради, вулиці мають змінити назви 1 грудня 2012 року.