• Головна
  • Новини
  • У ВРЦіРО так і не зрозуміли спішності зустрічі з Президентом...

У ВРЦіРО так і не зрозуміли спішності зустрічі з Президентом

28.03.2012, 11:53
У ВРЦіРО так і не зрозуміли спішності зустрічі з Президентом - фото 1
Одне з питань на сьогоднішній прес-конференції в УНІАН Глави УГКЦ Патріарха Святослава стосувалося ролі ВРЦіРО в українському суспільстві та реакції глав Церков на скасування зустрічі в Брюсселі з очільниками ЄС заради зустрічі з Президентом В. Януковичем.

exklusiv.gifСвятослав-(Шевчук).jpgОдне з перших питань на сьогоднішній прес-конференції Глави УГКЦ Патріарха Святослава в УНІАН стосувалося ролі ВРЦіРО в українському суспільстві та реакції Глав Церков на скасування зустрічі в Брюсселі з очільниками ЄС заради зустрічі з Президентом В. Януковичем.

Як наголосив Патріарх Святослав, ВРЦіРО, яка об’єднує Глав Церков України і діє вже 15 років, є унікальною інституцією з не менш унікальним досвідом для України.

«З 15-ти років існування ВРЦіРО, 10 років – були роками боротьби цієї інституції за незалежність від державних структур і політичних баталій. ВРЦ має цю незалежність, незважаючи на спокусу з боку влади її обмежити», – акцентував Патріарх Святослав.

Першоєрарх підкреслив, що відбулося зацікавлення з боку влади інституцією ВРЦ,і це позитив, бо так склалося, що для Глав Церков України легше домовитися про зустріч з керівництвом ЄС, аніж з Президентом України, тому й вибір з боку ВРЦіРО був зроблений на користь зустрічі з Президентом В. Януковичем.

«Ми змушені були відгукнутися на запрошення Президента, сподівалися, що наша влада зрозуміє важливість такої інституції як ВРЦіРО, яка не лише має значення для України, але й для налагодження міжнародних контактів. Я висловив думку, що Президент не повинен боятися міжнародного представництва ВРЦ, бо це крок до того, щоб заявити про євроінтеграційні прагнення наших вірних, можливість стати їх голосом», – сказав Патріарх Святослав.

У ВРЦ сподівалися все ж почути чітку відповідь на причину такої терміновості зустрічі, і, як наголосив Патріарх Святослав, не почули, а з того, що почули, не зрозуміли, чому була така невідкладність».

Щодо євроінтеграційних прагнень, то за словами Глави Церкви, УГКЦ хоче мати своє бюро в Брюсселі. Таке бюро не завадило б і мати ВРЦіРО, щоб була можливість представити на міжнародній арені голос цієї організації, голос усіх присутніх у ній Церков, голос їх вірних. Бо, як стверджує Патріарх Святослав, є чимало питань до вирішення: одне з них – лібералізація візового режиму, щоб українці могли достойно почувати себе за кордоном..

Наразі невідома нова дата зустрічі ВРЦіРО з очільниками ЄС. За словами Патріарха Святослава, як тільки це стане відомо, про це одразу дізнається громадськість.