• Головна
  • Теми
  • Національні сакральні святині мають належати народу, а не окремо взятій конфесії, - Патріарх Святослав...

Національні сакральні святині мають належати народу, а не окремо взятій конфесії, - Патріарх Святослав

12.03.2012, 14:57
Національні сакральні святині мають належати народу, а не окремо взятій конфесії, - Патріарх Святослав - фото 1

Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина і народних депутатів із проханням зняти з розгляду проект Закону України (реєстраційний № 9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям).

Патріарх СвятославПатріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина і народних депутатів із проханням зняти з розгляду проект Закону України (реєстраційний № 9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям).

Глава УГКЦ вважає неприйнятним передачу національних святинь, які колись належали єдиній Київській Церкві, лише одній конфесії - УПЦ (МП).

“Такий спосіб відповіді на європейські рекомендації щодо реституції церковного майна є викривленням суті реституції, яка передбачає комплексне вирішення майнових проблем задля виправлення матеріальної шкоди, нанесеної Церкві богоборчим режимом”, – цитує звернення Патріарха Департамент інформації УГКЦ.

У своєму листі Патріарх Святослав застерігає, що передача духовних святинь українського народу “ лише одній конфесії несе в собі явну загрозу міжконфесійному мирові та злагоді, які встановилися в нашій державі в останні роки”.

“Чи розуміють автори цього законопроекту, що своєю ініціативою вони знову штовхають нашу Вітчизну у вир міжконфесійного (а в цьому випадку — ще й міжнаціонального) протистояння з непередбачуваними наслідками?!” — запитує Глава УГКЦ.

«Допоки в Україні не буде відновлена церковна єдність, яка була за часів Київської Русі, — українські святині, визнані культурною спадщиною національного значення, мають залишатися власністю українського народу, а не окремо взятої конфесії", - переконаний він.

“Вважаємо, що питання реституції церковної власності належить розглядати комплексно, прозоро, всебічно та неупереджено на базі Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, яка представляє 18 конфесійних напрямків та понад 95 % віруючих України”, — наголошує Предстоятель УГКЦ.

Тому УГКЦ просить зняти з розгляду проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)" та стимулювати опрацювання законопроекту про реституцію церковної власності за участю членів Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій та за їх консенсусною згодою щодо нього.

Законопроект №9690 «Про повернення об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям», як раніше повідомляла РІСУ, викликав чимало дискусій у суспільстві. Проти передачі у власність українських святинь категорично висловилися Патріарх УПЦ КП Філарет, митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл (Зінкевич). Свою позицію щодо законопроекту Василя Горбаля висловили депутати Львівської та Тернопільської міськрад. На Тернопіллі, де розташована Почаївська лавра, відбулося засідання духовної ради, на якій представники традиційних християнських Церков заявили свою незгоду щодо передачі одній Церкві Почаївської лаври.

Невдоволення законпроект викликав і в учасників руху «Українські святині – українському народу» У Тернополі, Києві, Луцьку, Рівному, Львові, Черкасах, Сумах й інших містах України вони провели громадські слухання та обговорення цього контраверсійного документу.

На початку березня 2012 року Тернопільська обласна рада закликала керівництво держави не допустити передачу Почаївської Лаври Українській Православній Церкві (Московського Патріархату).