• Головна
  • Новини
  • За расовою та релігійною нетерпимістю стежитимуть прокурори...

За расовою та релігійною нетерпимістю стежитимуть прокурори

01.03.2012, 12:05
За расовою та релігійною нетерпимістю стежитимуть прокурори - фото 1
Генеральна прокуратура України (ГПУ) розіслала прокурорам областей, Києва, Севастополя і Криму спеціальні листи з вимогою активізувати боротьбу з проявами "расової та релігійної нетерпимості, ксенофобії".

Генпрокуратура.jpgГенеральна прокуратура України (ГПУ) розіслала прокурорам областей, Києва, Севастополя і Криму спеціальні листи з вимогою активізувати боротьбу з проявами "расової та релігійної нетерпимості, ксенофобії", повідомляє Коммерсант.

Прокурорів закликали звертати пильну увагу на обгрунтованість рішень органів внутрішніх справ та міграційної служби про депортації іноземців, на повноту здійснення профілактичних заходів "щодо виявлення, попередження та запобігання правопорушень, скоєних на грунті національної, расової та релігійної ворожнечі". Необхідність посилення боротьби з ксенофобією і расовою нетерпимістю в Генпрокуратурі обгрунтовують наближенням чемпіонату Європи з футболу.
Разом з тим в ГПУ нагадали, що серед понад 130 тис. іноземців, які проживають в Україні, значне число знаходиться на її території без законних підстав: "У минулому році за межі країни видворено понад 13 тис. нелегальних мігрантів".

У прес-службі МВС пояснили, що не збираються робити будь-яких особливих заходів у зв'язку з дорученнями ГПУ. "Ми просто будемо більше працювати, якщо в прокуратурі вважають це за потрібне", – повідомили у відомстві. 

 

Нагадаємо, що минулого тижня Європейська комісія по боротьбі з расизмом і нетерпимістю рекомендувала Україні посилити до Євро-2012 контроль над діяльністю місцевих неонацистів і скінхедів.

Експерти вважають, що виконання завдання, поставленого ГПУ, залежить від сумлінності працівників міліції. "Для того щоб посилити боротьбу з ксенофобією, міліціонери повинні самі стати меншими ксенофобами хоча б на час проведення чемпіонату", - заявив голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. Слід зазначити, що в останньому звіті Європейської комісії з боротьби з расизмом щодо України вказується: представники правоохоронних органів схильні класифікувати правопорушення расистського характеру як звичайне хуліганство.