• Головна
  • Новини
  • Рада Церков Тернопілля напередодні Різдва вирішувала питання соціальної турботи та безпеки храмів...

Рада Церков Тернопілля напередодні Різдва вирішувала питання соціальної турботи та безпеки храмів

05.01.2012, 11:22
Рада Церков Тернопілля напередодні Різдва вирішувала питання соціальної турботи та безпеки храмів - фото 1
Місцева влада обіцяє залучати духовенство і до святкування Різдва у будинках інтернатах та інших спецзакладах.

exklusiv.gifПро соціальну турботу щодо потребуючих у передріздвяний час і потребу належного збереження сакральної спадщини говорили під час засідання обласної Ради Церков у Тернополі 4 січня.

Відтак оприлюднили і динаміку розвитку релігійної мережі за 2011 р. – наразі на Тернопіллі зареєстровані 1761 релігійна організація, в тому числі 1693 релігійних громади, 22 конфесії, напрямки та течії. Це на 13 одиниць більше, аніж наприкінці 2010 р., повідомив начальник головного управління з питань внутрішньої політики, національностей,   релігій,   преси   та   інформації Тернопільської обладмністрації Ігор Кульчицький.

„Протягом 2011 р. релігійні організації на Тернопільщині розповсюдили приблизно 432 тонни гуманітарної допомоги серед соціально незахищених. Практично кожна Церква і релігійна організація займається цією роботою, за що ми вам дякуємо. Що примітно, церква у таких випадках не зважає на конфесійну приналежність людей,” – говорив голова Тернопільської обладміністрації Валентин Хоптян.

Місцева влада обіцяє залучати духовенство і до святкування Різдва у будинках інтернатах та інших спецзакладах.

„Напередодні Різдвяних свят у підвідомчі установи  запрошені  священики  для проведення тайни Святої Сповіді та святкової Різдвяної літургії,” – доповіла начальник головного управління праці та соціального захисту облдержадміністрації Богданна Олексишин.

Також, за її словами, на Тернопіллі на Святий вечір працівники територіальних центрів відвідають всіх одиноких та вручать їм продуктові набори та Святу вечерю.

Окремо йшлося про безпеку храмів.

„Я подеколи боюся в інтерв’ю розповідати про ті цінності, які є у церквах області. Адже вони можуть стати легкою здобиччю зловмисників. На Тернопільщині 968 церков і костелів мають статус пам’яток національного чи місцевого значення. Це – понад половина з усіх храмів,” розповідає начальник відділу містобудування та охорони пам’яток облуправління містобудування та архітектури Тернопільської обладміністрації Ярослав Пелехатий.

Тому цінності на зразок старовинних ікон, які громади уже не використовують, краще віддавати або у музеї, або у Національний заповідник „Замки Тернопілля”, радить він. В національному заповіднику, до речі, є фахові реставратори, які повернуть святині до нового життя.

Представники влади та МНС спільно закликають громади облаштовувати храми системами безпеки. Адже, як говорили, під час засідання, нещодавно затримані члени злочинної групи проникли  у багато церков у Шумському і Лановецькому районі Тернопільської області саме тому, що священики самі відключали там світло, бажаючи запобігти пожежі.

„У селі Скорики Під волочиського району, у церкві є цінний іконостас, який громаді подарував Богдан Хмельницький. І там потрібна надійна сигналізація. Адже потрібно подбати, аби так не сталося, що ми змушені будемо і його шукати,” зазначив В. Хоптян.

На що звернув увагу кореспондент РІСУ під час засідання Ради Церков, це те, що самі представники релігійних організацій ані питань, ані порад не давали. Тільки архиєпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ КП виступив із привітанням і вручив губернатору орден св. Рівноапостольного князі Володимира ІІ ступеня.