• Головна
  • Новини
  • «Причина наших негараздів у духовній кризі», — представники трьох Церков до 20-річчя референдуму...

«Причина наших негараздів у духовній кризі», — представники трьох Церков до 20-річчя референдуму

01.12.2011, 17:07
«Причина наших негараздів у духовній кризі», — представники трьох Церков до 20-річчя референдуму - фото 1
З нагоди 20-ліття референдуму, який підтвердив незалежність України, представники трьох найчисельніших Церков звернулися до українського народу.

exklusiv.gifОголошення зверненняЗ нагоди 20-ліття референдуму, який підтвердив незалежність України, представники трьох найчисельніших Церков звернулися до українського народу. Текст документу, під яким поставили свої підписи Предстоятель УПЦ КП Філарет, Патріарх УГКЦ Святослав та єпископ Макарівський, вікарій Київської митрополії УПЦ (МП) Іларій (Шишковський), у приміщенні Національного університету «Києво-Могилянська академія» озвучив єпископ УПЦ КП Євтратій (Зоря).

У своїй оцінці нинішньої ситуації священнослужителі сходиться на думці, що причина усіх негараздів прихована в нас самих.

Як сказано у зверненні, українське духовенство вважає, що 20 останніх років не пройшли марно для народу, однак цей період позначився і низкою негативних моментів та «гіркими розчаруваннями».

«Нині є принагідний час, аби спитати власне сумління та один одного – в чому причина наших тривалих негараздів та як налагодити гідне життя суспільства?», — йдеться у звернені.

Представники трьох Церков наголошують, що Бог дав українцям усе необхідне для життя – родючі землі, вміння працювати, розум, волю. Проте через духовну кризу, яка роз’їдає суспільство, ми ці дари не використовуємо належним чином.

«Людина – насамперед духовна істота. Її зовнішні успіхи чи поразки є наслідком доброго чи хибного духовного життя. Це є справедливим і для всього суспільства. Тому не будемо шукати винних ззовні – головна причина негараздів прихована в нас самих, в духовній кризі, яка роз’їдає наше суспільство», — пояснюють єрархи.

Цю кризу, як стверджуюють представники УПЦ КП, УГКЦ, УПЦ, можна подалати. Для цього, українці повинні на перше місце у шкалі своїх цінностей поставити не матеріальне, а вічне, духовне – «те, що залишиться цінним навіть після смерті».

Згадаймо слова Євангелія: «Глядіть, остерігайтеся користолюбства, бо життя людини не залежить від багатства її маєтку» (Лк. 12, 15). Без духовного фундаменту будь-які реформи та зміни залишаться безплідним замкненим колом, у якому суспільство блукає вже не один рік. Здорову ж державну спільноту зможемо побудувати лише на основі традиційних для нашого народу духовних засад, утвердження яких зміцнить і матеріальний добробут – але аж ніяк не навпаки!», – нагадують владики.

Представники трьох Церков, відтак, закликають нас єднатися навколо духлвних ідеалів та утверджувати принципи любові і справедливості.

«Ми закликаємо всіх людей доброї волі – незалежно від релігійної, національної, політичної приналежності – засвідчити соборність, розкрити духовний потенціал, даний Богом нашому народу, та утвердити в суспільстві принципи любові, справедливості й взаємодопомоги. Єднання суспільства навколо цих духовних ідеалів, громадська самоорганізація та взаємна підтримка – найкращий захист в умовах політичних та економічних криз», — йдеться у зверненні, яке підготували Предстоятель УПЦ КП Філарет, Патріарх УГКЦ Святослав та єпископ Макарівський, вікарій Київської митрополії УПЦ (МП) Іларій (Шишковський).