• Головна
  • Новини
  • Понад 10 тис. віруючих УПЦ заявили про відмову від податкового кодексу...

Понад 10 тис. віруючих УПЦ заявили про відмову від податкового кодексу

04.10.2011, 09:05
Такі дані озвучив заступник голови Державної податкової служби України Олександр Клименко.

Такі дані озвучив заступник голови Державної податкової служби України Олександр Клименко під час оперативної наради з підрозділами інформатизації податкової служби, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Посадовець також зауважив, що якщо громадяни України через релігійні переконання хочуть відмовитися від ідентифікаційного номера, то про своє рішення вони повинні повідомити орган державної податкової служби. Фахівці податкової роблять у паспорті такого платника відповідну відмітку. Після цього він матиме право здійснювати будь-які платежі за серією та номером свого паспорту.

Як повідомляє Урядовий портал, право платників податків на відмову від прийняття ідентифікаційного номера збережено Податковим кодексом України. Облік таких фізичних осіб-платників ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім’ям, по-батькові та серією і номером паспорта.

З початку 2011 року подано більше 10 тис. заяв на відмову від податкового (ідентифікаційного) номеру фізичної особи – платника податків. Загалом, на сьогодні в Державному реєстрі фізичних осіб зареєстровано 44,5 млн. громадян.

Як відомо, голова Національного банку України Сергій Арбузов також відмовився від ідентифікаційного номеру. В інтерв'ю газеті «Дзеркало тижня» він пояснив це причинами, пов'язаними з власним віросповіданням. 

Нагадаємо, що згідно з рішеннями Священного Синоду Української Православної Церкви (у єдності з Московським Патріархатом), прийняття або відмова від ідентифікаційного номера фізичної особи-платника податків є справою особистого вибору людини. Прийняття такого номера або ж відмова від нього не можуть розглядатися як відступництво від віри або гріховне діяння.

Парафіяни УПЦ неодноразово виступали з протестами біля стін українського парламенту, вимагаючи скасування електронного обліку громадян і відмови від введення біометричних паспортів для громадян України.