• Головна
  • Проекти
  • Держдепартамент США назвав проблемою прихильне ставлення Президента України лише до однієї Церкви...

Держдепартамент США назвав проблемою прихильне ставлення Президента України лише до однієї Церкви

15.09.2011, 10:19
Держдепартамент США назвав проблемою прихильне ставлення Президента України лише до однієї Церкви - фото 1
Так, в оприлюдненому на офіційному сайті Держдепу звіті з посиланням на Українську асоціацію релігійної свободи сказано, що відчутна прихильність Президента Віктора Януковича до однієї "релігійної групи" викликає погіршення взаємин між різними конфесіями.

Держдепартамент_США.jpgУ спеціальному звіті в рамках проекту Держдепартаменту США з міжнародної релігійної свободи наголошується, що в Україні простежується позитивна тенденція, але з деякими проблемами. Так, в оприлюдненому на офіційному сайті Держдепу звіті з посиланням на Українську асоціацію релігійної свободи сказано, що відчутна прихильність Президента Віктора Януковича до однієї "релігійної групи" викликає погіршення взаємин між різними конфесіями.

Крім того, дослідники виявили докази, що місцеві ради більше сприяють одній релігійній групі, ніж іншим. Наприклад, сказано у звіті, представники Київського Патріархату скаржаться, що УПЦ (МП) тисне на владу Києва з метою заборонити УПЦ КП проводити поминальні служби на кладовищах. 

Проблеми з дискримінацією окремих релігійних груп виявляються також і у відмовах реєструвати їх у різних регіонах Україні, також сказано у повідомленні.

Так, наводять приклад експерти, представники мусульманського співтовариства Україна мають проблеми з реєстрацією нових осередків у Криму, а представники греко-католиків заявляють, що влада Києва не хоче їм надавати землю для будівництва церков, у той час як УПЦ (МП) має таку само проблему у Львівській та Івано-Франківській областях.

У звіті сказано, що кримські татари також вказують на дискримінацію з боку переважно чиновників, які є етнічними росіянами, при прийомі на роботу в місцеві адміністрації. Крім того, додають фахівці, російські групи пропагують неприязнь до татар серед інших мешканців Криму. Про це інформує Кореспондент.