• Головна
  • Проекти
  • Глава УПЦ нагадав Президенту, що храм – це не суб’єкт підприємницької діяльності, тому тарифи піднімати не можна...

Глава УПЦ нагадав Президенту, що храм – це не суб’єкт підприємницької діяльності, тому тарифи піднімати не можна

09.09.2011, 10:11
Глава УПЦ нагадав Президенту, що храм – це не суб’єкт підприємницької діяльності, тому тарифи піднімати не можна - фото 1
У четвер, 8 вересня, Митрополит Володимир направив листа Президенту України В.Ф. Януковичу, в якому зокрема попросив Главу держави «звернути увагу на проблему».

Сабодан_Янукович.gif18 серпня 2011 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги». Поміж іншими, цей документ скасував постанову попереднього Уряду, відповідно до якої релігійні організації оплачували комунальні послуги (з постачання теплової енергії, централізованого опалення і постачання гарячої води, водопостачання та водовідведення) за  тарифами, встановленими для населення (№182 від 24 лютого 2010р).

Новий порядок формування тарифів на комунальні послуги встановлює дві групи споживачів. Перша – суб’єкти господарської діяльності та фізичні особи – підприємці, друга – міське та сільське населення. При цьому нові тарифи для релігійних організацій відповідатимуть першій групі споживачів.

Таке рішення викликало занепокоєння серед представників релігійних організацій, адже означає суттєве збільшення витрат громад зокрема на утримання храмів.

У четвер, 8 вересня, Митрополит Володимир направив листа Президенту України В.Ф. Януковичу, в якому попросив Главу держави «звернути увагу на проблему», повідомляє «Православіє в Україні».

Митрополит Володимир відзначив, що «влада прирівняла релігійні організації до підприємств, релігійну діяльність — до підприємницької діяльності, а духовенство і віруючих, чиїм коштом утримуються храми, — до підприємців».

«Храм – це Дім Божий, — а не суб’єкт господарської або підприємницької діяльності. Релігійна громада – це духовна родина, а не підприємство», — наголосив Предстоятель УПЦ у листі до глави держави. А також зауважив, що «релігійна громада може займатися і діяльністю, але це діяльність не підприємницька, а насамперед богослужбова, просвітницька, виховна, благодійна. Саме від цієї діяльності тепер будуть змушені віднімати кошти релігійні громади, щоб сплачувати за суттєве подорожчання комунальних послуг. Деякі з парафій будуть змушені відмовлятися від опалення та використання електроенергії».

У зв’язку з цим Митрополит Володимир закликав В.Януковича «зробити все можливе для того, щоб до початку опалювального сезону було відновлено справедливість і релігійні громади сплачували комунальні послуги за тарифами для населення, а не для підприємств».