• Головна
  • Новини
  • В Україні ускладнилися візові процедури для священиків-іноземців, - Всеукраїнська Рада Церков...

В Україні ускладнилися візові процедури для священиків-іноземців, - Всеукраїнська Рада Церков

08.09.2011, 12:07

Представники релігійних організацій зауважили, що новий порядок передбачає видачу віз релігійним діячам лише “для роботи в релігійних організаціях” та унеможливлює іншу релігійну діяльність священиків, не пов’язану з працевлаштуванням та заробітком, а також навчання студентів у духовних навчальних закладах України.

Новий порядок оформлення віз для в’їзду в Україну став предметом дискусії на засіданні Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Радник Відділу візової політики Департаменту консульської служби МЗС України Віталій Мошківський розповів про причини урядових змін, яким скасовано релігійну візу (типу «Р») разом із іншими типами віз, та відповів на питання представників конфесій.

За його словами, релігійні діячі можуть приїжджати в Україну з короткотерміновими візитами (до 90 днів протягом півроку) за одноразовою чи багаторазовою короткостроковою візою, яка видається на термін до 5 років. Для разової візи консульській збір складає $ 85, дворазової візи – $ 130, багаторазової візи – $ 200.

При цьому довгострокові візи відтепер видаються терміном на 45 днів з метою оформлення іноземцем обов’язкової посвідки на тимчасове проживання в Україні. Оскільки така віза є суто одноразовою, то її вартість складає $ 85.

Представники релігійних організацій зауважили, що новий порядок передбачає видачу віз релігійним діячам лише “для роботи в релігійних організаціях” та унеможливлює іншу релігійну діяльність священиків, не пов’язану з працевлаштуванням та заробітком, а також навчання студентів у духовних навчальних закладах України.

Виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін наголосив, що постанова Кабміну № 567 від 1 червня 2011 року, якою запроваджуються зміни, у двох аспектах суперечить положенням статті 24 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

“Закон про свободу совісті передбачає погодження релігійної діяльності не з Мінкультури, а з органом, який здійснив реєстрацію статуту релігійної організації, що запрошує іноземця, тобто для релігійних громад – це обласні державні адміністрації”, – наголосив Максим Васін.

На думку експерта, стаття 24 Закону дозволяє священнослужителям з інших країн займатись “проповідуванням релігійних віровчень, виконанням релігійних обрядів чи іншою канонічною діяльністю”. Однак це право фактично обмежується згаданою урядовою постановою, яка дозволяє іноземним релігійним діячам прибувати в Україну лише з метою працевлаштування в релігійних організаціях.

У результаті дискусії учасники засідання дійшли до висновку про необхідність проведення термінової міжвідомчої наради за участі фахівців МЗС, МВС, Державної міграційної служби та Державної прикордонної служби України.

Нагадаємо, що з таким проханням Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вже звернулась до Прем’єр-міністра Миколи Азарова у липні цього року, проте досі не отримала жодної відповіді чи запрошення до участі в консультаціях з цієї проблематики.

Теги: #ВРЦіРО