Владика Любомир (Гузар): “Церква не дискредитує суд”

07.09.2011, 14:26
Владика Любомир (Гузар): “Церква не дискредитує суд” - фото 1

Екс-глава УГКЦ Любомир (Гузар) відповів на закид судді Вищого господарського суду Олега Хрипуна, що церковні провідники своїми недоречними заявами та висловлюваннями підривають довіру населення України до судової гілки влади. Владика Любомир вважає, брак довіри населення до судової гілки влади спричинений тим, що суди в нашій державі самі себе скомпрометували.

Любомир (Гузар)Екс-глава УГКЦ Любомир (Гузар) відповів на закид судді Вищого господарського суду Олега Хрипуна, що церковні провідники своїми недоречними заявами та висловлюваннями підривають довіру населення України до судової гілки влади. Натомість владика Любомир вважає, брак довіри населення до судової гілки влади спричинений тим, що суди в нашій державі самі себе скомпрометували. Про це йдеться в авторській колонці кардинала Любомира (Гузара) на «Українській правді».

Суддя Хрипун стверджує, що відповідно до 35-ї статті Конституції України Церкви та релігійні організації жодним чином не повинні втручатися в судові процедури. Проте, за словами владики Любомира, Церкви, відповідно до канонічного права, мають свою судову структуру, відмінну від державної. Саме тому вони усвідомлюють її важливість у житті держави. До того ж, оскільки Церкви в Україні не мають жодного офіційного стосунку до державної юриспруденції, не мають вищих навчальних закладів, які б готували та виховували працівників судової системи для Української держави і жодним чином не мають стосунку до призначення їх на суддівські чи інші пости, саме тому вони не можуть бути порушниками 35-ої статті, тобто ніяким чином не дискредитують судову інстанцію.

Кардинал зауважив, що повну відповідальність за якість роботи судів та їхніх співпрацівників несуть ті, хто їх готує, виховує та призначає. Крім того, брак довір’я населення до судової гілки влади спричинений тим, що суди в нашій державі самі себе скомпрометували. Це засвідчує й невдалий процес проведення судової реформи. Як сказав Любомир (Гузар): «Якщо народ має таку недовіру до судочинства, то очевидно, в цьому винні самі судді».

За його словами, нарікання на брак довіри не допоможе змінити ситуацію. Судова влада повинна працювати над тим, аби повернути хороше ставлення до себе зі сторони громадян України. Твердження, що народ чи предстоятелі Церков спричинили цю дискусію, не мають достатньої підстави. Такі закиди поширюють хіба що для того, щоб переорієнтувати увагу від справжніх винуватців.

Він також додав, що Церкви дуже зацікавлені в тому, щоб судова гілка влади бездоганно виконувала свої завдання, адже без судочинства є немислимим справедливий лад у суспільстві, тому кожен суддя в нашій державі має бути свідомим своєї відповідальності перед Богом, народом та державою. А найважливіше – не піддаватися спокусі брати хабарі або сліпо й некритично виконувати вказівки "згори".

До того ж, як вважає владика Любомир (Гузар), цей процес не може бути одностороннім. Не лише судді, проте й батьки, вчителі та душпастирі повинні спокійно і безпристрасно пригадувати усім, хто задіяний в судових справах, про їхню відповідальність перед Богом та народом, а також випрошувати у Господа для тих, хто має чинити правосуддя, сили духу протистояти спокусам.