• Головна
  • Новини
  • Глави євангельських Церков заявляють про брак діалогу окремих міністерств з конфесіями...

Глави євангельських Церков заявляють про брак діалогу окремих міністерств з конфесіями

27.08.2011, 14:34
Глави євангельських Церков заявляють про брак діалогу окремих міністерств з конфесіями - фото 1
Через відсутність діалогу з Міністерством юстиції та Міністерством закордонних справ України виникають проблемні питання у сфері державно-церковних відносин, у тому числі в законодавчій площині.

Через відсутність діалогу з Міністерством юстиції та Міністерством закордонних справ України виникають проблемні питання у сфері державно-церковних відносин, у тому числі в законодавчій площині. Про це йшла мова під час засідання Ради Євангельських Протестантських Церков України, повідомляє Інститут релігійної свободи

Зустріч відбулась 25 серпня у приміщенні Головної канцелярії ВСО ЄХБ під головуванням Старшого єпископа Української Християнської Євангельської Церкви Леоніда Падуна.

IPC.gif

Зокрема глави євангельських Церков звернули увагу на відсутність відповідей з боку Мінюсту на останні звернення членів Ради з конкретними пропозиціями. 

Крім цього, вже другий рік не скликаються засідання Громадської ради з питань співпраці з релігійними організаціями, утвореної при МЗС. З цієї причини, як вважають учасники засідання, виникають проблемні питання, подібні до урядового рішення про зміну візових процедур в'їзду в Україну, що створили перешкоди для іноземних священнослужителів та студентів духовних навчальних закладів.

Глави євангельських Церков закликали Міністерство культури України сприяти побудові належного діалогу з цими та іншими міністерствами для розв’язання актуальних проблем.

Окреме занепокоєння члени Ради Євангельських Протестантських Церков України висловили у зв’язку зі складнощами, які виникають у відносинах з органами місцевого самоврядування, під час організації урочистих заходів з нагоди святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія, зокрема у Києві та Харкові. Глави Церков не полишають надії на проведення запланованих раніше Євангельських Читань у якості спільного міжцерковного свята на одній із центральних площ столиці. 

Присутні також обговорили особливості процесу удосконалення законодавства про свободу віросповідання. Офіційну позицію з цього приводу представив представник Держкомнацрелігій та Мінкультури Володимир Любчик.

Учасники засідання підтримали позицію Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій про недоцільність поспішних змін до чинного Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», наголошуючи на потребі збереження високого рівня свободи віросповідання в Україні.

Під час засідання народний депутат України Володимир Марущенко (партія ХДС) розповів про громадську ініціативу, спрямовану на забезпечення українських шкіл підручниками для вивчення предмету «Основи християнської етики» та поліпшення духовно-морального виховання учнів. Глави євангельських Церков висловили підтримку пропозиціям, висловленим парламентарем.

У засіданні взяли участь глави та повноважні представники: 

Української Християнської Євангельської Церкви;

Всеукраїнського Союзу Об’єднань євангельських християн-баптистів;

Церкви християн віри євангельської України;

Церкви адвентистів сьомого дня в Україні;

Асоціації місіонерських Церков євангельських християн України;

Об'єднання незалежних харизматичних християнських церков України (Повного Євангелія);

Української Лютеранської Церкви;

Союзу вільних Церков християн євангельської віри України.

Серед запрошених на засіданні були присутні представники Верховної Ради України, Інституту релігійної свободи, Українського Біблійного Товариства та релігійної громади ХВЄ «Спасіння».