• Головна
  • Новини
  • УГКЦ хоче взяти участь у відбудові Десятинної церкви в Києві...

УГКЦ хоче взяти участь у відбудові Десятинної церкви в Києві

12.07.2011, 07:55

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) просить допустити УГКЦ разом з іншими конфесіями до участі у відбудові Десятинної церкви, у разі ухвалення відповідного рішення. Про це йдеться в листі Глави УГКЦ до голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова.

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) просить допустити УГКЦ разом з іншими конфесіями до участі у відбудові Десятинної церкви, у разі ухвалення відповідного рішення.

Про це йдеться в листі Глави УГКЦ до голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова, повідомляє УНІАН.

За словами владики Святослава, відродження Десятинного храму мало б сприяти відновленню єдності Київської Церкви. «Одначе, це станеться лише за умови, що право користування нею отримають усі Церкви – спадкоємиці Володимирового хрещення. Будь-яка інша розв’язка нестиме в собі загрозу поглиблення існуючих розколів і збільшуватиме напругу в суспільстві», − наголосив Патріарх.

Він підкреслив, що це також «відновить справедливість щодо УГКЦ, оскільки дотепер, згідно з різними державними актами української влади та в силу різних причин, історичні святині в Києві було розподілено й передано для проведення богослужінь тільки трьом частинам первісної Київської Церкви Володимирового хрещення. Михайлівський собор у Києві - патріархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Успенський собор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника – митрополії Української Православної Церкви. Андріївську церкву Національного заповідника «Софія Київська» – патріархії Української Автокефальної Православної Церкви», − зазначає владика Святослав.

На переконання Глави УГКЦ, у цьому розподілі не було враховано третьої за чисельністю вірних традиційної в Україні конфесії – Української Греко-Католицької Церкви, «хоча її вірні відчувають гостру потребу храмів у Києві для спільної молитви».

«Ми переконані, що ця подія, окрім торжества справедливості, зробила б значний внесок у відновлення єдності Київської Церкви та зміцнення єдності всього українського народу», − підсумував Глава УГКЦ.