• Головна
  • Новини
  • Християнсько-демократичний союз наполягатиме на проведенні парламентських слухань з проблем державно-церковних стосунків...

Християнсько-демократичний союз наполягатиме на проведенні парламентських слухань з проблем державно-церковних стосунків

05.07.2011, 16:16
Християнсько-демократичний союз наполягатиме на проведенні парламентських слухань з проблем державно-церковних стосунків - фото 1

Gартія Християнсько-демократичний союз наполягатиме на проведенні парламентських слухань на цю тему. «Ми не здамося так легко. «Стукайте і вам відкриють» - каже Святе Письмо. Буде поданий проект Постанови знову, бо суспільство потребує інформації і вирішення проблем, що зачіпають мільйони віруючих громадян», - наголошує екс-голова ХДС Володимир Стретович.

Володимир_Стретович.jpgНародний депутат України з фракції «Наша Україна-Народна Самооборона», екс-голова партії Християнсько-демократичний союз Володимир Стретович заявив про відсутність державної стратегії у сфері державно-церковних стосунків, небажання влади опікуватися духовним розвитком громадян, заплющування очей на кризу духовності та моральності в суспільстві. Про це він сказав, коментуючи те, що 16 червня Верховна Рада України не підтримала проект Постанови про проведення парламентських слухань з проблем державно-церковних відносин.

За словами депутата, партія Християнсько-демократичний союз наполягатиме на проведенні парламентських слухань на цю тему. «Ми не здамося так легко. «Стукайте і вам відкриють» - каже Святе Письмо. Буде поданий проект Постанови знову, бо суспільство потребує інформації і вирішення проблем, що зачіпають мільйони віруючих громадян», - наголошує парламентар.

Як повідомляє Релігія в Україні, Володимир Стретович зазначив, що проблем у сфері церковно-державних стосунків, які потребують вирішення на державному рівні, більш ніж достатньо. «В Україні досі не затверджена Концепція державно-церковної політики, вже п'ять років як написана експертами, громадськістю і представниками усіх без винятку конфесій, представлених у країні, - зазначає Стретович. - Гостро стоять питання повернення і розподілу церковного майна, збереження культурної спадщини, наприклад, Десятинної церкви; з'явилися випадки порушення свободи совісті і віросповідання; відчутні тенденції надання переваги у виділенні землі для будівництва одній конфесії. Врешті-решт відсутня єдина Соборна Церква».

Рішення більшості не допустити проведення слухань на найвищому рівні, на думку депутата, свідчить про відсутність совісті у парламенті. «Совість - це голос Бога в нашій душі. І якщо ми Його не чуємо, то йдемо в неправильному напрямку і не по прямій дорозі, а манівцями», - констатує християнський демократ.

При цьому він додає, що слухання - це лише перший крок, вони проводяться для того, щоб почути всі сторони, ідентифікувати та конкретизувати проблеми, налагодити механізм співпраці для їхнього вирішення. «Якщо парламент не захотів навіть послухати священнослужителів, то на що можна сподіватися, коли будуть пропонуватися конкретні законодавчі ініціативи, спрямовані на вирішення проблем у державно-церковних відносинах?» - запитує парламентар.

Нагадаємо, що народні депутати від ХДС В.Стретович, В.Марущенко, Д.Жванія, О.Білозір та ін. подали проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Стан та перспективи розвитку державно-конфесійних відносин в Україні" (5 жовтня 2011 року) реєстр. № 8548 як результат звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до членів депутатської групи «Право вибору» 13 травня ц.р. «За» проведення слухань проголосувало лише 103 народні обранці з 397 зареєстрованих у сесійній залі. Жодного голосу не дали депутати Комуністичної та Народної партії, з Партії регіонів проголосував 1 депутат.