• Головна
  • Проекти
  • Римо-католики Одеси обурені забороною влади на проведення традиційної процесії на свято Божого Тіла...

Римо-католики Одеси обурені забороною влади на проведення традиційної процесії на свято Божого Тіла

28.06.2011, 11:25
Римо-католики Одеси обурені забороною влади на проведення традиційної процесії на свято Божого Тіла - фото 1
Формальним приводом заборони стала турбота влади міста про те, щоб запобігти порушенню громадського порядку на вулицях Одеси.

Римо-католицька катедра Одеси26 червня, одеські католики вперше за багато років не змогли пройти традиційною процесією Божого Тіла навколо власного кафедрального собору. Хід з Пресвятими Дарами заборонив Окружний Адміністративний Суд на підставі заяви мерії міста.

Формальним приводом заборони стала турбота влади міста про те, щоб запобігти порушенню громадського порядку на вулицях Одеси.

Справа в тому, що раніше за католиків заяву у міськвиконком подала місцева єпархія УПЦ МП з проханням дозволити православним у той самий час і в тому самому місці (зокрема і навколо католицького кафедрального собору) провести хід «на честь Православ’я» в Одесі.

bernacky.gifЄпископ Одесько-Сімферопольської дієцезії Броніслав Бернацький, який зараз перебуває закордоном, обурений рішенням місцевої влади та міського голови, через яке католики не змогли пройти традиційною процесією Божого Тіла навколо кафедрального собору, повідомляє wiara.pl.

«Уже 7 років в урочистість Божого Тіла і Крові Христа ми проводимо цю процесію. Ми ніколи не створювали загрозу для громадського порядку», - сказав єпископ. Ієрарх звертає увагу на тенденцію порушення прав католиків на Півдні України.

У курії Одесько-Сімферопольської дієцезії пригадують, що Одеса – багатонаціональне, багатокультурне та багаторелігійне місто, чого не бере під увагу міська влада.

Отець Віктор Щавінський, прелат, канцлер Одесько-Сімферопольської дієцезії сказав у коментарі CREDO, що все було спрямоване на те, аби католицька процесія не відбулася. Православні чомусь захотіли провести свій хід біля католицького собору, хоча їх храм знаходиться двома кварталами далі, наголосив священик.

«Під час суду православна сторона сказала, що не буде оскаржувати рішення. Хоча можна було знайти якийсь компроміс. А, отже, все говорить про те, що вони не так хотіли провести свою процесію, як зірвати нашу», - прокоментував о. Віктор Щавінський

Єпископ Броніслав закликав владу не зраджувати інтереси мешканців міста, які віддали за неї свої голоси. «Релігія завжди була підставою розвитку культури та освіти, поліпшення морального стану суспільства. Я вимагаю від міської влади ще раз переглянути своє ставлення до католиків і не вести політику порушення наших правд і свобод – вони гарантовані нам Конституцією України», – сказав єпископ Броніслав Бернацький.

За повідомленням "Католицького Криму", влада Бердичева також відмовила римо-католикам у проведенні процесії на свято Божого Тіла.