• Головна
  • Новини
  • Донецький митрополит Іларіон просить СБУ і прокуратуру «вжити заходів» щодо колеги з Київського Патріархату...

Донецький митрополит Іларіон просить СБУ і прокуратуру «вжити заходів» щодо колеги з Київського Патріархату

16.03.2011, 14:58
Донецький митрополит Іларіон просить СБУ і прокуратуру «вжити заходів» щодо колеги з Київського Патріархату - фото 1
Керуючий Донецької єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон просить Службу безпеки України і прокуратуру «вжити заходів щодо недопущення дестабілізації міжконфесійної ситуації в регіоні».

Керуючий Донецької єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон (Шукало) просить Службу безпеки України і прокуратуру «вжити заходів щодо недопущення дестабілізації міжконфесійної ситуації в регіоні», повідомляє Остров.

Про це митрополит Іларіон написав у своєму зверненні на ім'я начальника Управління Служби безпеки України в Донецькій області Миколи Боброва і прокурора Донецької області Володимира Гальцова.

У листі Митрополит Іларіон повідомляє, що «6 грудня 2010 року в селі Кам'янка Тельманівського району Донецької області відбулися збори мешканців села з питання відродження в селі громади Вознесіння Господнього, яка історично там існувала", після чого «члени відтвореної громади» звернулися до нього «з проханням про подальшу державну реєстрацію Статуту громади, яка за цим і була здійснена».

Митрополит Іларіон акцентує, що «це абсолютно рядова подія потягла за собою реакцію архиєпископа Донецько-Маріупольської єпархії УПЦ КП Сергія (Горобцова), яка виразилася в серію досить різких публікацій в електронних ЗМІ ..., а також відкритих відеозаяв Горобцова про те, що нібито представники Московського Патріархату намагалися здійснити рейдерське захоплення храму на честь Вознесіння Господнього в селі Кам'янка, що не знайшло підтвердження в Управлінні МВС в нашому регіоні».

Митрополит Іларіон вказує, що заяви архиєпископа Горобцова викликали «потужний резонанс у світовому співтоваристві» і звинувачує його в «провокуванні розпалювання міжконфесійної ворожнечі шляхом відкритих заяв про те, що Українська Православна Церква (Московського Патріархату) намагається захопити храм на честь Вознесіння Господнього в селі Кам'янка ... ».

Митрополит Іларіон вважає, що заяви владики Горобцова про «наміри самоспалення» і «захоплень у відповідь храмів Московського Патріархату» «можуть призвести до прямого зіткнення громадян на релігійному грунті».

Митрополит УПЦ вказує, що дії архиєпископа УПЦ КП «є прямим порушенням частини 2 статті 161 Кримінального кодексу України» і просить керівників СБУ і прокуратури в Донецькій області дати офіційну оцінку правомірності заяви владики Сергія Горобцова, «захистити Конституційні права віруючих Донецької єпархії УПЦ від нападків владики Горобцова, вжити заходів щодо недопущення дестабілізації міжконфесійної ситуації в регіоні».

«Заздалегідь вдячний, з повагою до Вас, закликаю Благословення Боже на всі Ваші праведні труди та починання», – йдеться наприкінці звернення Митрополита до керівників СБУ та прокуратури Донецької області.

Ilarion_Gorobtsov.jpg