• Головна
  • Проекти
  • "У багатоконфесійній України не може бути привілейованої конфесії. Україна – це не Росія", – думка експерта...

"У багатоконфесійній України не може бути привілейованої конфесії. Україна – це не Росія", – думка експерта

08.03.2011, 12:14
"У багатоконфесійній України не може бути привілейованої конфесії. Україна – це не Росія", – думка експерта - фото 1

В інтерв'ю агентству "Портал-Credo.Ru" Голова правління Інституту релігійної свободи (Київ) Олександр Заєць акцентував на тому, що після приходу до влади в Україні нового Президента діалог між владою і конфесіями носить вузько-конфесійний характер і що недолік такого діалогу існує на найвищому рівні.

Олександр ЗаєцьВ інтерв'ю агентству "Портал-Credo.Ru" Голова правління Інституту релігійної свободи (Київ) Олександр Заєць акцентував на тому, що після приходу до влади в Україні нового Президента діалог між владою і конфесіями носить вузько-конфесійний характер, а це означає, що недолік такого діалогу існує на найвищому рівні. За його словами, ситуація з релігійною свободою в Україні в цілому нормальна, але відсутність діалогу турбує представників різних конфесій, особливо викликає занепокоєння у релігійному середовищі України орієнтація нової влади на підтримку тільки Московської Патріархії.

«Така орієнтація нової влади викликає заклопотаність у релігійному середовищі України. І це стосується не тільки незалежних від Московського Патріархату православних юрисдикцій, це стосується і широкого спектру інших конфесій, причому не тільки християнських, але і нехристиянських, у яких викликає стурбованість позиція керівництва країни, яке веде  діалог тільки з однією конфесією. Безумовно, це не сприяє тому, щоб утверджувалася релігійна свобода, щоб і далі розвивалися міжконфесійні відносини. А для України це дуже важливо, тому що вона є поліетнічним і поліконфесійним суспільством. Така політика в перспективі проблематична», – сказав Олександр Заєць.

За словами екперта, у багатоконфесійній Україні не може бути привілейованої конфесії: «Україна – це не Росія. Тут абсолютно інша релігійна географія. Але у когось є бажання наблизити її до Росії», – говорить Олександр Заєць.

Екперт охарактеризував релігійну ситуацію в різних регіонах України: «Я думаю, що в західних регіонах України таку політику проводити проблематично. По-перше, через настрої електорату. Потім, там зовсім інша конфесійна конфігурація. Наприклад, у ряді областей – Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській та інших – домінуючою є Греко-Католицька Церква. У низці місць сильні позиції у Київського Патріархату. У західних областях також традиційно сильна позиція у протестантів. Там, я думаю, діалог більш широкий відбувається, хоча також є відмінності від того, що було раніше. Якщо взяти південні і східні регіони, то, на мій погляд, там намагаються вести приблизно таку ж політику, як у Києві. Що стосується Київської області, я знаю, що тут місцева влада була відкрита до діалогу з широким спектром конфесій»

За словами Олександра Зайця, при всіх складнощах тих процесів, які відбуваються зараз в Україні, є оптимістичний настрій, що все-таки державно-церковні відносини будуть розвиватися в бік утвердження свободи віросповідання в країні.