• Головна
  • Проекти
  • Київська міськдержаміністрація офіційно підтвердила факт будівництва нового храму на руїнах Десятинної церкви...

Київська міськдержаміністрація офіційно підтвердила факт будівництва нового храму на руїнах Десятинної церкви

17.01.2011, 17:25
Київська міськдержаміністрація офіційно підтвердила факт будівництва нового храму на руїнах Десятинної церкви - фото 1
В КМДА офіційно підтвердили, що на руїнах найгероїчнішого храму Київської Русі стоятиме церква Московського Патріархату.

У КМДА офіційно підтвердили, що на руїнах найгероїчнішого храму Київської Русі стоятиме церква Московського Патріархату. Таку відповідь чиновник дав на запит видання «Український тиждень» з проханням прокоментувати повідомлення в ЗМІ, що начебто головний архітектор Києва, начальник Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КГГА Сергій Целовальник буде обирати проект нової Десятинної церкви, який розробляють три державні організації.

«Сьогодні Українська Православна Церква (Московського Патріархату) виступила з ініціативою відтворити храм. За церковними канонами храми будуються на святих місцях, і для будівництва вибрано місце, на якому колись стояла Десятинна церква», — йдеться в офіційній відповіді КМДА «Українському тижню».

Тут також зазначається, що у пресі були посилання на те, що є Указ Президента на відтворення церкви. «Насправді підписано Постанову Кабінету Міністрів України про музеєфікацію фундаментів і того, що залишилось від Десятинної церкви. Створена робоча група, яка займається реалізацією поставлених завдань. Зараз йде творчий пошук рішення», — пояснили в КМДА.

У столичній адміністрації також проінформували журналістів, що на сьогодні розробляється програма проведення конкурсу на бліц-ідею: «Пропонується створити платформу, під якою археологи змогли б проводити розкопки і де буде створено музей, а безпосередньо на платформі побудувати церкву. Але це буде будівництво нового храму, а не відтворення Десятинної церкви. Вхід до музею пропонується зробити з Андріївського узвозу. Експозиція музею включатиме матеріали про історію церкви, панораму, залишки фундаментів тощо».

Як інформує «Український тиждень», і в Мінкульті, і в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва журналістів запевняли, що рішень про зведення храму на місці Десятинної церкви у Києві, де зараз ведуться археологічні розкопки, немає. «Але хто тоді дав добро на підготовку конкурсу бліц-ідей, хто вирішив створити платформу, а на ній збудувати церкву і під нею музей? Адже питання навіть не виносилося на обговорення, і мова йшла лише про те, що після розкопок мудрі люди сядуть і подумають, що робити далі», — наголошується у матеріалі «Українського тижня».

KMDA2_1.jpg