• Головна
  • Проекти
  • Народні депутати вимагають від Президента припинити політику дискримінації українських Церков...

Народні депутати вимагають від Президента припинити політику дискримінації українських Церков

17.01.2011, 14:14
Народні депутати вимагають від Президента припинити політику дискримінації українських Церков - фото 1
З вимогою припинити дискримінацію українських Церков з боку влади до Президента звернулися 50 народних депутатів України від двох опозиційних фракцій.

В_Кириленко_1.jpgЗ вимогою припинити дискримінацію українських Церков з боку влади до Президента звернулися 50 народних депутатів України від двох опозиційних фракцій. Автори звернення переконанні, що спроби української влади фактично визнавати лише одну Церкву все більше загрожують підірвати хитке міжконфесійне порозуміння, спровокувати в країні релігійну напругу. «Така напруга вже виникає через спроби внести вибухонебезпечні зміни до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», необґрунтовано виселити українські музеї з території української святині — Києво-Печерської лаври, обговорення можливості передачі винятково УПЦ (МП) храму Святої Софії – найбільшої спільної християнської святині України», — йдеться в тексті документу.

Ініціатором звернення є лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко.

«Ми, народні депутати України, глибоко стурбовані підтримкою Вами як Главою Української держави, а також очолюваною Вами владою в цілому, лише однієї релігійної організації — Української Православної Церкви в підпорядкуванні Московського Патріархату. При цьому, всупереч нормам Конституції та Законів України, інші релігійні організації, що об’єднують мільйони українців, зазнають демонстративної зневаги та дискримінації з боку влади», — зазначається у зверненні, опублікованому прес-службою партії «За Україну!».

Також в зверненні наголошується, що досі не отримали належної оцінки дії правоохоронних органів, які 27-28 липня 2010 р. чинили перешкоди приїзду віруючих Київського Патріархату на святкування Дня Хрещення Київської Русі. «У Донецькій, Луганській, Київській, Вінницький та інших областях представники державної виконавчої влади під час зустрічей із українським православним духовенством закликають священиків переходити в підпорядкування Московському патріархату, влада також цілеспрямовано обмежує доступ УПЦ КП до проведення відправ у Збройних Силах, на цвинтарях (як це сталося в Києві), штучно створюючи умови для домінування лише однієї релігійної організації», — зазначають автори звернення.

У зв’язку з такою ситуацією у сфері державно-конфесійних відносин народні депутати закликали Президента України невідкладно налагодити державно-церковний діалог через проведення особистих зустрічей із представниками Всеукраїнської Ради Церков, з Предстоятелями Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви, Української Автокефальної Православної Церкви та інших релігійних організацій, що діють в Україні.

Віктора Януковича також закликали припинити будь-які спроби влади як шляхом зміни законодавства, так і через конкретні дискримінаційні дії виконавчої влади на центральному й місцевому рівні створити штучні преференції лише для однієї релігійної організації; забезпечити об’єктивне розслідування фактів тиску на представників УПЦ КП, перешкоджання в проведенні релігійної діяльності, рейдерського захоплення храмів.