• Головна
  • Теми
  • Патріарх Філарет закликав владу не змінювати підпорядкування Національного історико-культурного заповідника "Софія Київська"...

Патріарх Філарет закликав владу не змінювати підпорядкування Національного історико-культурного заповідника "Софія Київська"

05.01.2011, 18:24
Патріарх Філарет закликав владу не змінювати підпорядкування Національного історико-культурного заповідника "Софія Київська" - фото 1

Предстоятель УПЦ КП висловлює побоювання, що підпорядкування заповідника Міністерству культури було ініційоване з метою подальшого надання його храмів та приміщень для використання УПЦ (МП), про що вже йшлося у листах Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира (Сабодана) влітку 2010 р.

sofiya_kyivska.w.jpgПатріарх Філарет звернувся до Президента України В. Януковича та Прем’єр-міністра М. Азарова з проханням не змінювати підпорядкування Національного історико-культурного заповідника «Софія Київська». Про це йдеться у його листах, підписаних наприкінці грудня 2010 р., інформує прес-центр Київської Патріархії.

Предстоятель УПЦ КП висловлює побоювання, що підпорядкування заповідника Міністерству культури було ініційоване з метою подальшого надання його храмів та приміщень для використання УПЦ (МП), про що вже йшлося у листах Митрополита Володимира (Сабодана) влітку 2010 р.

В УПЦ КП заявляють, що раніше неодноразово зверталися до держави з проханням про надання права звершувати богослужіння у храмах заповідника «Софія Київська». Постійна відмова з боку держави мотивувалася можливим виникненням міжконфесійного протистояння.

«Тому зміна підпорядкування заповідника «Софія Київська», а тим більше – передача його храмів чи приміщень у користування УПЦ (МП) – пише Патріарх Філарет – викличе обурення серед віруючих та прихильників Київського Патріархату, посилить міжконфесійне протистояння, може привести до акцій протесту».

Щодо надання храмів і приміщень Софії Київської у користування, то на переконання Предстоятеля Київського Патріархату таке рішення може бути прийняте лише, якщо буде надано право почергового богослужіння для УПЦ (МП) та УПЦ КП, або після утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.