• Головна
  • Проекти
  • Передача Софії Київської Лаврському заповіднику означатиме перехід святині у «відання» Патріарха Московського — експерт...

Передача Софії Київської Лаврському заповіднику означатиме перехід святині у «відання» Патріарха Московського — експерт

28.12.2010, 10:58
Передача Софії Київської Лаврському заповіднику означатиме перехід святині у «відання» Патріарха Московського — експерт - фото 1
"Зміна нинішнього статусу Софії Київської — виділення собору із складу Національного заповідника «Софія Київська» і передача його заповіднику «Києво-Печерська Лавра» є замаскованою передачею цього собору УПЦ (МП)".

Олександр_Саган_1.gifexklusiv.gif«Зміна нинішнього статусу Софії Київської — виділення собору із складу Національного заповідника «Софія Київська» і передача його заповіднику «Києво-Печерська Лавра» є замаскованою передачею цього собору УПЦ (МП)», — таке переконання висловив колишній голова Держкомнацрелігій професор Олександр Саган. Експерт прокоментував для РІСУ пропозицію Г.Герман щодо передачі собору Софії Київської (початок ХІ ст.) заповіднику «Києво-Печерська Лавра», яку 22 грудня не підтримала Гуманітарна рада при Президентові України.

Олександр Саган наголосив, що діяльність Національного заповідника «Софія Київська» регламентована кількома законами і підзаконними актами, міжнародними зобов‘язаннями. «Фактично знищивши заповідник, держава Україна на міжнародному рівні втратить значно більше, аніж виграє від того, що зробить «приємний подарунок до ювілею храму» одній із Церков», — йдеться у коментарі.

Окрім того, як зауважив експерт, жодна Церква в Україні ні технічно, ні матеріально, ні за рівнем «музейної культури» потенційних доглядачів, не готова утримувати на своєму балансі пам‘ятки світового рівня. Це – рівень держави.

А передача Церкві такої пам’ятки означатиме, що українські платники податку всіх віросповідань фактично мають платити за утримання культової споруди однієї із Церков. «Іншими словами – мова йде про нецільове використання бюджетних коштів в умовах відділення Церкви від держави», — наголосив О. Саган, додавши, що після передачі всіх корпусів Лаври Церкві, заповідник «Києво-Печерська Лавра» стане лише ширмою, яка дозволятиме отримання бюджетних коштів на утримання монастиря.

Водночас, за словами експерта, при умові передачі Софії Лаврському заповіднику і перенесення центральних структур УПЦ у новозбудований соборний комплекс біля метро Либідська Московській Патріархії вже ніщо не зможе перешкодити оголосити ставропігію (вилучення із УПЦ і пряме підпорядкування Патріархові) монастиря. «А це означатиме (у разі передачі Софії Лаврському заповіднику) перехід і Софії у «відання» Патріарха Московсько», — констатував О. Саган.

Професор також зазначив, що можна зробити висновок про те, що включення питання зміни статусу Софії у повістку дня Гуманітарної ради — це свідчення того, що така передача планується вже у найближчому майбутньому, це своєрідне «зондування грунту». Проте експерт додав, що вселяє надію негативна оцінка такої пропозиціїГромадською радою. «І це вселяє маленьку надію, що активність широкої громадськості в обговоренні/протидії цим планам може заставити чиновників змінити їх наміри», — зазначив він.

Проте, як зазначив О. Саган, УПЦ має врахувати, що її намагання використати політичну кон‘юнктуру і перепідпорядкувати собі Софіївський собор «неминуче спричинить зростання міжцерковної та політичної напруги у суспільстві, ускладнить і без того не блискучі державно-конфесійні відносини».

Для довідки: до складу Національного заповідника «Софія Київська» входить близько шістдесяти архітектурно-історичних пам'яток, які об’єднані в п’ять музеїв: собор Святої Софії (ХІ ст.) та архітектурний ансамбль монастирських споруд (ХVIII ст.) на його подвір‘ї; Золоті ворота (ХI ст.); Кирилівська церква (ХII ст.); Андріївська церква (ХVIII ст.); ансамбль пам‘яток «Судацька фортеця» (VІ–ХV ст.) в АРК.

Повний текст коментаря читайте на РІСУ.

 Також на РІСУ можна ознайомитися з фактами яскравої підтримки владою УПЦ.