• Головна
  • Новини
  • Керівника ліквідованого Держкомнацрелігій призначено першим заступником Міністра культури...

Керівника ліквідованого Держкомнацрелігій призначено першим заступником Міністра культури

27.12.2010, 09:35
Керівника ліквідованого Держкомнацрелігій призначено першим заступником Міністра культури - фото 1
Указом Президента України №1218/2010 від 24 грудня 2010 року Богуцького Юрія Петровича призначено першим заступником Міністра культури України.

boguckyi-w.jpgУказом Президента України №1218/2010 від 24 грудня 2010 року Богуцького Юрія  Петровича призначено першим заступником Міністра культури України. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи з посиланням на офіційний сайт Глави держави.

Донедавна урядовець обіймав посаду голови Державного комітету у справах національностей та релігій, з якої був звільнений іншим Указом одночасно з новим призначенням.

Як повідомлялося, у рамках оптимізації системи центральних органів виконавчої влади Віктор Янукович 9 грудня 2010 року видав Указ, яким ліквідував Державний комітет у справах національностей та релігій. 

Згідно з документом, функції Держкомнацрелігій щодо реалізації державної політики у сфері релігії перейшли до компетенції реорганізованого Міністерства культури України, а реєструвати релігійні організації буде новоутворена Державна реєстраційна служба України. 

Слід зауважити, що статтею 30 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачене функціонування єдиного державного органу України у справах релігій, включно з функціями реєстрації релігійних організацій та проведення релігієзнавчої експертизи. При цьому, відповідно до чинного Закону, реєстрацію релігійних громад здійснюють  обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, а у Республіці Крим – Уряд Республіки Крим. 

З огляду на суперечність Указу Президента України, яким було ліквідовано Держкомнацрелігій, згаданим нормам Закону, представники релігійної спільноти, а також громадські організації, експерти та науковці, виступили за збереження в Україні єдиного державного органу у справах релігій. На їх думку, це буде сприяти міжконфесійній злагоді в країні та дозволить уникнути внесення поспішних змін до Закону про свободу совісті та релігійні організації.

Відповідне звернення до Президента В.Януковича спрямувала Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, представники 9 християнських Церков України та учасники Круглого столу на тему державно-церковного діалогу, що 20 грудня відбувся в Києві.