• Головна
  • Проекти
  • Синод УПЦ КП вимагає від Президента наведення порядку у сфері державно-церковних відносин...

Синод УПЦ КП вимагає від Президента наведення порядку у сфері державно-церковних відносин

14.12.2010, 11:00
Синод УПЦ КП вимагає від Президента наведення порядку у сфері державно-церковних відносин - фото 1
Засідання Синоду єпископів УПЦ КП відбулося 13 грудня в Києві. Члени Синоду, враховуючи загрозливу «для хисткого релігійного миру в Україні» ситуацію, звернулися з офіційним листом до Глави держави.

exklusiv.gifПрохання.jpgЗасідання Синоду єпископів УПЦ КП відбулося 13 грудня в Києві. Члени Синоду, враховуючи загрозливу «для хисткого релігійного миру в Україні» ситуацію, звернулися з офіційним листом до Глави держави. У ньому владики Київського Патріархату наводять Президенту чіткі факти неадекватного для демократичної країни вирішення державно-церковних стосунків — як на політичному, так і на законодавчому рівні, перелічують факти утисків Київського Патріархату. Як наслідок, Синод УПЦ КП закликав Віктора Януковича таки дати довгоочікувану відповідь на численні звернення Київського Патріархату та сприяти тому, щоб держава переглянула своє ставлення до питань взаємовідносин з релігійними організаціями і керувалася у всіх своїх діях законодавчим принципом рівності всіх конфесій, не виділяючи лише одну з них.

«Запевняємо, що Київський Патріархат готовий до конструктивного діалогу і плідної співпраці з Вами та всіма представниками влади задля досягнення суспільної стабільності, громадянського миру і порозуміння, злагоди та добробуту», — водночас додали владики УПЦ КП.

Вони також пригадали Віктору Януковичу, що лобіювання лише однієї з конфесій загрожує масовими протистояннями, адже Україна — багатоконфесійна держава. «Але якщо силові та рейдерські дії щодо парафій Київського Патріархату на Сході України не припиняться – ми не зможемо стримати обурення наших прихильників на Заході. Хто тоді гарантуватиме спокійне існування, наприклад, Почаївської Лаври?» — висловили стурбованість єпископи КП, зазначаючи, що саме влада повинна турбуватися про це та працювати для того, щоб розвивати міжконфесійне порозуміння, а не все більше загострювати ситуацію.

Серед кроків, які уже на сьогодні потрібно реалізувати владі для цього, Синод УПЦ КП виокремлює у листі до Президента такі:

— дати відповідь на численні листи та звернення Київського Патріархату щодо пропозицій подальшого розвитку державно-церковних відносин;

— провести таки довгоочікувану зустріч з ВРЦіРО, про яку Президента просять від початку його каденції;

— припинити відверте лобіювання УПЦ (МП) та практику зустрічей лише з духовенством та єрархами цієї Церкви. «Це, очевидно, порушує визначений законодавством принцип рівності всіх конфесій», — нагадують Президенту владики КП.

— не знижувати роль органу, відповідального за держано-конфесійні відносини, а посилити його роль і піднести його до рівня підпорядкування безпосередньо Президента і Кабінету Міністрів України.

— проконтролювати спроби внести неприпустимі принципові зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», який визнаний одним з найкращих серед аналогічних у світі;

— сприяти прийняттю «Концепції державно-церковних відносин», яка ще 2004 року була підготована спільними зусиллями основних конфесій та експертами, неодноразово підтримана ВРЦіРО;

— проконтролювати нововведення Податкового кодексу, зокрема у питання, що стосується релігійних організацій.

Окрім того, як інформує прес-служба УПЦ КП, владики цієї Церкви у листі звертають увагу Президента і на численні випадки порушень прав віруючих та духовенства УПЦ КП, зокрема з боку місцевих чиновників та чиновників більш високого рангу.

Звертають увагу єпископи Київського Патріархату і на те, що 2010 року під час численних поїздок Патріарха Філарета обласними центрами України не можна провести зустрічі Предстоятеля УПЦ КП з головами обласних державних адміністрацій. «В тому числі було скасовано навіть ті, про які була попередня домовленість. Така систематична відмова від зустрічей є дивною, якщо врахувати, що під час каденцій трьох Ваших попередників такі зустрічі були традиційними. Складається враження, що голови ОДА або отримали вказівку утриматися від зустрічей, або в такий спосіб хочуть показати свою лояльність до іншої конфесії», — наголошуються у зверненні.

Наводячи Президенту усі ці факти, владики УПЦ КП висловили сподівання на покращення ситуації.