• Головна
  • Теми
  • УПЦ запроваджує монополію на поховання у столиці — заява Київської Патріархії...

УПЦ запроваджує монополію на поховання у столиці — заява Київської Патріархії

13.12.2010, 14:58
УПЦ запроваджує монополію на поховання у столиці — заява Київської Патріархії - фото 1
Керівництво київського спецкомбінату ритуальних послуг відсторонює духовенство Київського Патріархату від звершення похоронів. Таку заяву зробили у преc-службі Київської Патріархії.

Цвинтар_1.gifКерівництво київського спецкомбінату ритуальних послуг відсторонює духовенство Київського Патріархату від звершення похоронів. Таку заяву зробили у преc-службі Київської Патріархії. У документі повідомляється, що керівник спецкомбінату О. Горовий отримав від керуючого справами УПЦ архиєпископа Митрофана лист, де висловлюється стурбованість тим, що на кладовищах Києва «з’явилися особи, які видають себе за священнослужителів Української Православної Церкви і звершують відспівування та поминання».

В листі архиєпископ УПЦ перелічує цих «осіб» і стверджує, що «всі чини й таїнства, звершені ними, вважаються недійсними». Як стверджують в прес-службі УПЦ КП, список, поданий арнхиєпископом Митрофаном, складений зі священиків Київського Патріархату. Зрозуміло, що в Московському Патріархаті позицію щодо «недійсності» священнослужителів УПЦ КП сповідують давно.

«Тому сам зміст листа не є дивним, хоча його можна вважати прикладом розпалювання релігійної ворожнечі. Більш дивним є інше — резолюція на листі керівника управління ритуальних послуг Києва О. Горового: «До відома та використання в роботі». З такою резолюцією копії листа були розіслані на місця», — висловлюють стурбованість в Київській Патріархії.

Тут також заявили про те, що вже не перший рік на столичних кладовищах склалася не зовсім нормальна ситуація щодо ставлення до різних конфесій. «Свідченням цього є той факт, що на всіх кладовищах, де ще не було храмів чи молитовних приміщень УПЦ (МП), за рахунок кладовищ були збудовані чи обладнані каплиці та храми цієї конфесії. На Лук’янівському цвинтарі, храм, який будувався для громади Київського Патріархату, з волі керівництва був переданий Московському Патріархату», — йдеться у повідомленні прес-служби УПЦ КП.

У заяві також пояснюється, як реалізовується на практиці згадана резолюція О. Горового: священикам Московського Патріархату надана можливість приймати замовлення на поховання як на спецкомбінаті (вул. Воровського, 47/23), так і безпосередньо в моргах міста(наприклад, Діагностичний центр на вул. Кондратюка, 6; 408-й військовий госпіталь, пров. Щорса, тощо); виділено місце для прийому цими священиками громадян і на окремих кладовищах. «В той же час священики Київського Патріархату на підставі розпоряджень керівництва такої можливості позбавлені, чим порушено як принцип рівного ставлення держави до конфесій, так і права віруючих, які не належать до Московського Патріархату», — наголошується в заяві.

У зв’язку з ситуацією, що склалася, Патріарх Філарет, Предстоятель УПЦ КП, звернувся до голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова листом з проханням розібратися у ситуації та припинити порушення.