• Головна
  • Проекти
  • Лідер Меджлісу заявив у Канаді про загрозу асиміляції кримських татар та релігійні утиски...

Лідер Меджлісу заявив у Канаді про загрозу асиміляції кримських татар та релігійні утиски

08.12.2010, 11:46
Лідер Меджлісу заявив у Канаді про загрозу асиміляції кримських татар та релігійні утиски - фото 1
Лідер Меджлісу кримсько-татарського народу Мустафа Джемилєв, перебуваючи з візитом у Канаді, заявив про загрозу асиміляції кримських татар, оскільки тільки одна їх дитина з десяти може здобувати освіту рідною мовою.

Мустафа_Джемільов.jpgЛідер Меджлісу кримсько-татарського народу Мустафа Джемилєв, перебуваючи з візитом у Канаді, заявив про загрозу асиміляції кримських татар, оскільки тільки одна їх дитина з десяти може здобувати освіту рідною мовою. Окрім того, лідер Меджлісу наголосив на утисках релігійної свободи кримських татар з боку влади.

За словами Мустафи Джемилєва, із 630 мечетей, що існували до приходу більшовиків в Крим 1917 року, мусульманським громадам повернені тільки десятки, в напівзруйнованому стані. Він також зазначив, що зусиллями віруючих збудовано понад 80 нових мечетей.

«Реакцією спікера Сенату Канади пана Кінселли стала заява, що декларування на папері релігійних питань недостатньо для втілення свобод у життя — для цього необхідна зважена, але активна участь держави», — повідомляє УНІАН, цитуючи прес-службу Меджлісу.

Канадський політик наголосив на важливості цілісного підходу до національних питань, вказавши на необхідність застосування міжнародного права, а також створення механізмів з моніторингу та імплементації норм прав людини на місцях.

«Сьогодні лише один з десяти дітей має можливість здобути шкільну освіту рідною мовою. Це прямий шлях до втрати ідентичності і швидкої асиміляції кримсько-татарського народу», — наголосив Мустафа Джемилєв на зустрічі зі спікером Сенату (верхня палата парламенту) Канади Ноелем Кінселлою. Лідер Меджлісу наголосив, що за 20 років незалежності України було відкрито лише 14 шкіл з кримсько-татарською мовою навчання