• Головна
  • Новини
  • Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій з березня не може домогтися зустрічі з Главою держави...

Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій з березня не може домогтися зустрічі з Главою держави

04.12.2010, 16:34
Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій з березня не може домогтися зустрічі з Главою держави - фото 1
Владика Євстратій (Зоря) відзначив, що попри всі негативні тенденції «очікування Патріарха Кирила та деяких гарячих голів з МП, що влада в особі Президента Януковича буде всіма силами допомагати їм зруйнувати структуру Київського Патріархату, абсолютно не справдилися».

Євстратій_Зоря.jpgОцінюючи ситуаціюу сфері державно-церковних відносин після приходу до влади в Україні Віктора Януковича, секретар Синоду єпископів УПЦ КП владика Євстратій (Зоря) відзначив, що попри всі негативні тенденції «очікування Патріарха Кирила та деяких гарячих голів з МП, що влада в особі Президента Януковича буде всіма силами допомагати їм зруйнувати структуру Київського Патріархату, абсолютно не справдилися».

Водночас єпископ не оминув увагою і труднощі, що є на сьогодні у сфері державно-церковних відносин — явне домінування УПЦ (МП). Та владика Євстратій висловив переконання, що це тимчасова ситуація. «Приблизно таким же шляхом йшов Президент Леонід Кучма на початку свого президентського терміну», — пригадав в інтерв’ю "Портал-Credo.Ru" єпископ УПЦ КП.

Серед труднощів в реалізації ефективної моделі державно-церковних відносин в Україні він назвав і регіоналізацію державної політики у ставленні до релігійних організацій. Тому, за словами владики, хоча і функціонує Державний комітет у справах національностей і релігій, проте «ефективних інструментів впливу поки що у Комітету немає».

Як приклад владика навів ситуацію із зустріччю ВРЦіРО з Віктором Януковичем, яка ще досі не відбулася після його обрання Главою Української держави.

«З одного боку, є Держкомітет — публічний орган, з яким ми добре співпрацюємо, а з іншого боку, Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій з березня не може добитися проведення зустрічі з Главою держави, в якій нам ніхто не відмовляє, але яка досі так і не відбулася. Це доводить, що можливості Комітету, який виступає за проведення подібної зустрічі, дуже обмежені», — констатував владика Євстратій.

У зв’язку з цим, за його словами, питання побудови державно-церковних відносин залишається досить відкритим.

Повний текст інтерв’ю читайте на РІСУ.