• Головна
  • Проекти
  • Єпископ УПЦ КП закликав владу до порозуміння з усіма Церквами в Україні...

Єпископ УПЦ КП закликав владу до порозуміння з усіма Церквами в Україні

03.12.2010, 10:55
Єпископ УПЦ КП закликав владу до порозуміння з усіма Церквами в Україні - фото 1

Всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Міжконфесійні відносини в їх сутності та виявах в Україні» відбулася 1 грудня. Під час виступу на цій конференції владика УПЦ КП Євстратій (Зоря) говорив про Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій, яка була створена для досягнення міжконфесійного порозуміння і яку з незрозумілих причин ігнорує теперішня влада.

Zorya.jpgexklusiv.gifВсеукраїнська науково-практична конференція на тему «Міжконфесійні відносини в їх сутності та виявах в Україні» відбулася 1 грудня. Під час виступу на цій конференції владика УПЦ КП Євстратій (Зоря) говорив про Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій, яка була створена для досягнення міжконфесійного порозуміння і яку з незрозумілих причин ігнорує теперішня влада.

Ініціатива появи такої Ради виходила саме від держави в особі Державного комітету у справах релігій. Рада, як стверджує єрарх, відобразила якраз найширше коло представлених в Україні конфесій, тому незважаючи на політичні і суспільні зміни Рада продовжує залишатися ефективним міжконфесійним механізмом взаємодії, а це показує зрілість церковних і релігійних організацій, які відповідально ставляться до справи свого діалогу, до порозуміння.

За словами владики, навіть не тільки на пострадянському, але й на європейському і, можливо, навіть на світовому просторі така Рада є унікальним явищем. І, на жаль, мало використовується цей потенціал Українською державою для того, щоби пропагувати досягнення своєї діяльності, своєї політики в тому числі на зовнішній арені.

«Я думаю, що держава мала би сприяти тому, щоби Всеукраїнська Рада Церков займалася не тільки на внутрішньому рівні питаннями, які стосуються власне внутрішнього, але й представляла Україну на зовні. Зокрема, минулого року ми мали виїзне засідання у Єрусалимі, мали зустріч із міністрами ізраїльського уряду з віце-прем’єром і міністром закордонних справ Авігдором Ліберманом і з міністром у справах релігій Яаковом Маргі, які засвідчили, що це дуже цікавий і позитивний досвід і раділи тому, що в Україні є така інституція. Тому, зважаючи на все це, що я сказав, мені залишається незрозумілим, чому за останні вісім місяців Всеукраїнська Рада Церков не змогла отримати ніякої ясної відповіді на свої кілька письмових пропозицій щодо подальшої організації взаємовідносин на найвищому рівні між конфесіями в Україні і державою», – наголосив владика Євстратій.

Він вбачає проблему у тому, що немає остаточної визначеності, яким повинен бути подальший механізм державно-конфесійних відносин, державно-церковних відносин.

«Я бачу принципову проблему в тому, що відсутня визначеність. Надалі державно-церковні і від них міжконфесійні відносини будуть будуватися на демократичних і публічних засадах, на засадах визначених законом, на засадах відкритості і рівності конфесій у діалозі із державою чи, може, ця система буде будуватися на приватних відносинах, на відносинах, які складаються у представників держави з тою чи іншою конфесією. Безперечно і та, й інша модель може існувати певним чином в Україні, але мені здається, що якраз враховуючи багатоконфесійність України, враховуючи, те, що в Україні немає домінуючої конфесій, і статистика і соціологічні опитування ясно це говорять, – найкращий спосіб побудови є спосіб публічної, регульованої законом, моделі взаємовідносин держави і конфесій, коли взаємовідносини регулюються через публічні інститути, коли кожна конфесія має дійсно рівні права і реалізуються слова Президента України. Їх він виголосив на засіданні Громадської гуманітарної ради і полягали вони у тому, що для Української держави всі конфесії рівні і водночас рідні», – акцентував єпископ.

Він піддав критиці те, що чиновники нижчого рівня дивляться не на те, що написано в законі, а на те, що робиться нагорі: «На місцях відбуваються певні співбесіди, розмови з нашими священиками: «можливо, Ви б замислилися над своєю подальшою долею, можливо, Ви неправильно визначилися із своєю конфесійною належністю і краще було б належати до іншої конфесії» тощо. Спочатку це були поодинокі сигнали, але зараз, на жаль, їх стає все більше, тому Всеукраїнська Рада Церков вже багато років просить про прийняття концепції державно-конфесійних відносин», – говорить владика.

Він висловив жаль з приводу того, що те, що Всеукраїнська Рада Церков просить і підтримує роками не зрушується із місця: «Всеукраїнська Рада Церков вже багато років поспіль просила про прийняття доволі простих законів, зокрема, закону, який би скасував подвійну реєстрацію, яка була введена через прийняття Закону «Про реєстрацію юридичних осіб»… Але цей закон не приймають. Всеукраїнська Рада Церков кілька разів подавала і просила підтримати закон, який би дозволив Церквам і релігійним організаціям засновувати загальноосвітні і середні школи на рівні із національно-культурними автономіями, на рівні з приватними школами, державними і комунальними. Закон не підтримали і не прийняли. Зараз іде мова про реституцію майна», що також, за словами владики Євстратія, потребує негайного і розумного вирішення.

Владика, звертаючись до представників влади, закликав їх при вирішенні усіх цих законотворчих питань, звертати увагу на позицію Церков, наголосивши, що, якщо Україна хоче бути незалежною, суверенною, самостійною державою, а не бути об’єктом дипломатичних торгів, маніпуляцій, вона повинна стати яскравим прикладом міжконфесійного, державно-конфесійного порозуміння та бути основою суспільної правдивої довготривалої стабільності і сталого розвитку.

У конференції взяли участь представники Церков і релігійних організацій, науковці, експерти громадських організацій, керівництво Держкомнацрелігій та державні службовці структурних підрозділів у справах релігій обласних державних адміністрацій.