• Головна
  • Новини
  • Ініціатива щодо запрошення духовенства для благословення роботи Міськради нового скликання виходила тільки від депутатів, – секретар Львівської Міськради...

Ініціатива щодо запрошення духовенства для благословення роботи Міськради нового скликання виходила тільки від депутатів, – секретар Львівської Міськради

26.11.2010, 11:47

«Ми не можемо комусь нав’язувати те чи інше благословення», — сказав у коментарі РІСУ секретар Львівської міської ради Василь Павлюк. За його словами, коли підготовлялося урочисте засідання міськради, «депутати зверталися до міського голови і висловлювали побажання, щоби їх благословили священики тої чи іншої Церкви». Саме представників тих Церков і було запрошено.

«Ми не можемо комусь нав’язувати те чи інше благословення», — сказав у коментарі РІСУ секретар Львівської міської ради Василь Павлюк. За його словами, напередодні урочистого засідання міськради, «депутати зверталися до міського голови і висловлювали побажання, щоби їх благословили священики тої чи іншої Церкви» . Саме представників тих Церков і було запрошено. «А владики Августина благословення ніхто не бажав», тому його і не було запрошено, — зауважує В. Павлюк.

Щодо слів архиєпископа Львівського УПЦ Августина, що йому не дали можливості висловитися, секретар Львівської міськради відповів, що владика, який все таки був присутній на цьому засіданні, міг сам виявити таку ініціативу. «Він міг сам встати і сказати, що хто є вірні моєї Церкви, підніміться і я вас благословляю. Це його право і це право тих людей», — зазначає В. Павлюк. А те, що його не запросили до слова як представників інших Церков, це тільки тому, що він не був офіційно запрошений.

Зі слів народного обранця, також не було запрошено представників протестантських Церков, ні юдеїв чи мусульман. «Я розумію, що в нас свобода совісті і кожен ходить до тої церкви, до якої хоче, але ми не можемо нікому нічого нав’язувати», — наголосив в бліц-інтерв’ю РІСУ секретар Львівської міської ради Василь Павлюк.

Як РІСУ повідомляла, 24 листопада відбулося урочисте засідання новоскликаної Львівської міської ради, на якому народних обранців вітали представники кількох Церков. Архиєпископ Львівський УПЦ Августин (Маркевич), який був присутній на засіданні, поскаржився ЗМІ, що йому не було дано слово. «Це тривожний сигнал для громади, — сказав у коментарі владика Августин. — Урочиста сесія розпочалася з присяги депутатів і міського голови дотримуватися Конституції, а Конституція говорить, що усі рівні, і немає людей першого і другого ґатунку. Я боюся, що робота сесії розпочалася з порушення присяги». Він додав: «Мене виховували в покорі і казали, що треба бути чемним, не треба напрошуватися і не треба відмовлятися. Запросили – я не відмовився, до слова не запросили – я не набивався. Таке у мене кредо».