• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ УПЦ вважає “тривожним сигналом” те, що йому не дали змоги благословити новообраних депутатів Львівської міськради, де “багато вірних УПЦ”...

Архиєпископ УПЦ вважає “тривожним сигналом” те, що йому не дали змоги благословити новообраних депутатів Львівської міськради, де “багато вірних УПЦ”

25.11.2010, 12:56
Архиєпископ УПЦ вважає “тривожним сигналом” те, що йому не дали змоги благословити новообраних депутатів Львівської міськради, де “багато вірних УПЦ” - фото 1
Архиєпископа Львівського і Галицького УПЦ (МП) Августина не запросили до слова під час засідання урочистої сесії Львівської міської ради, яка відбулася 24 листопада.

Августин МаркевичАрхиєпископа Львівського і Галицького УПЦ (МП) Августина не запросили до слова під час засідання урочистої сесії Львівської міської ради, яка відбулася 24 листопада. Про це заявив сам архиєпископ у коментарі ЗІКу. Він зазначив, що його офіційно запросили взяти участь в урочистій сесії ЛМР. «Я хотів привітати новобрану владу, для цього і прийшов. Однак до слова мене не запросили, тому й не виступав», – зазначив владика.

У коментарі для ЗІКу архиєпископ УПЦ наголосив: «Це тривожний сигнал для громади. Урочиста сесія розпочалася з присяги депутатів і міського голови дотримуватися Конституції, а Конституція говорить, що усі рівні, і немає людей першого і другого ґатунку. Я боюся, що робота сесії розпочалася з порушення присяги». Він додав: «Мене виховували в покорі і казали, що треба бути чемним, не треба напрошуватися і не треба відмовлятися. Запросили – я не відмовився, до слова не запросили – я не набивався. Таке у мене кредо».

Архиєпископ попри те висловив переконання, що сьогоднішній інцидент у міськраді — тривожний сигнал для суспільства. «Це тривожний сигнал для суспільства, що Львів, який претендує на те, що він П’ємонт, який генерує, як сказав мер, світлі конструктивні ідеї, і раптом такий ляпсус... А причини повинні бути, звичайно, якась причина є. Хтось щось хотів показати, але є деякі незграбні дії. Мені здається, що трошки не подумали. Якщо хотіли комусь щось показати, то трошки не знали, як це зробити. Це незграбний жест», — вважає архиєпископ Августин.

За його словами, серед новобраних депутатів Львівської міської ради є багато вірних УПЦ (МП), проте з невідомих причин вони не змогли отримати привітання та благословення від імені своєї Церкви, хоча депутати-прихожани інших конфесій отримали. «Тому я й кажу про Конституцію. Почали з того, що будуть шанувати Конституцію, складаючи присягу. Я вважаю, що це поганий знак, що почав роботу новий депутатський склад з порушення присяги», — зазначив владика. Він також наголосив, що у Львові є велика релігійна громада вірних УПЦ (МП). «Мені сором за моє місто, тут збираються тисячі людей наших вірних, а в свята – десятки тисяч. Мене не поважають, але я християнин і мушу мати смирення. Але чому образили громаду православну?» — наголосив архиєпископ Августин.

На урочистій сесії ЛМР слово для привітання міський голова Львова Андрій Садовий надав представникам УАПЦ, УГКЦ, РКЦ, УПЦ КП та Вірменської Апостольської Церкви.