• Головна
  • Новини
  • “Поки що УПЦ МП не може претендувати на роль національної Церкви”, — голова Львівської облради...

“Поки що УПЦ МП не може претендувати на роль національної Церкви”, — голова Львівської облради

05.10.2010, 12:39
“Поки що УПЦ МП не може претендувати на роль національної Церкви”, — голова Львівської облради - фото 1
Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник висловив переконання, що в промові з нагоди Дня незалежності України жодним чином не образив УПЦ (МП).

Мирослав-Сеник_1.jpgГолова Львівської обласної ради Мирослав Сеник висловив переконання, що в промові з нагоди Дня незалежності України жодним чином не образив УПЦ (МП). Він заявив, що як голова обласної ради в області, де переважна більшість населення є прихильниками або УГКЦ, або УПЦ КП, не мав права не підтримати їх, «коли з ними повелися так під час святкування Дня незалежності в Києві». Мирослав Сеник знову наголосив, що і далі переконаний, що на статус національної заслуговують УГКЦ та УПЦ КП, а ще УАПЦ. Що ж до УПЦ (МП), то, за словами чиновника, вона може претендувати в майбутньому, «якщо змінить свою політику».

«Я ж не обмежував прав, не робив якихось закидів в сторону Української Православної Церкви (Московського Патріархату), я не казав, що вона не має права тут бути, що люди не мають права туди ходити молитися – не дай Бог! Це право їм забезпечене. Але я хотів підтримати тих людей, які тут живуть», — наголосив голова Львівської облради.

Він заявив, що просто мусив підтримати вірних УГКЦ та УПЦ КП в той час, як цього річ з ними так повелося керівництво держави, коли на День незалежності коли Президент вперше за 19 років незалежності «Президент вперше пішов в одну церкву Московського Патріархату і абсолютно не зважав на те, що в нас є і греко-католики, і Київський Партіархат, є Автокефальна Церква, є римо-католики і так далі».

В інтерв'ю для Zaxid.net, чиновник пояснив також своє твердження про те, які Церкви в Україні гідні називатися національними. А це, на його думку, — УГКЦ, УПЦ КП та УАПЦ. «Бо ці Церкви завжди працювали над тим, щоб підняти українців, витягнути з тої моральної ями, в якій вони були. Якби не було в Західній Україні Української Греко-Католицької Церкви, то ми би нічого не мали – ми би не мали ні Січових Стрільців, ні кооперативів, ні маслосоюзів, ми не мали би розвинутої мережі економічних підприємства, які були, ми не мали би освіти відповідної», — зазначив він.

Що ж до УПЦ, то Мирослав Сеник переконаний, що ця Церква може претендувати на статус національної, лише за умови зміни своєї політики. Він уточнив, що попри усі антиукраїнські буде відстоювати права вірних УПЦ, «але назвати УПЦ національною Церквою – це буде лицемірство і блюзнірство».

Чиновник додав, що не вважає, що оприлюднення такої позиції може називатися «втручанням в церковні справи», просто він як політик «не має права на лицемірство.

Довідка РІСУ:

Попередньо архиєпископ Львівський і Галицький УПЦ Августин (Маркевич) висловив обурення щодо заяви голови Львівської обласної ради Мирослава Сеника на святкуванні Дня незалежності України у Національному театрі ім. Соломії Крушельницької у Львові про те, що слід підтримувати "національні Церкви", а такими, за його словами, є УГКЦ та УПЦ КП.

У відповідь голова Львівської облради заявив, що заява архиєпископа Августина «підриває авторитет та репутацію УПЦ».