• Головна
  • Новини
  • Музеєм Патріарха Йосифа Сліпого у селі Заздрість опікуватиметься влада Тернопілля...

Музеєм Патріарха Йосифа Сліпого у селі Заздрість опікуватиметься влада Тернопілля

01.09.2010, 11:34
Музеєм Патріарха Йосифа Сліпого у селі Заздрість опікуватиметься влада Тернопілля - фото 1
Голова Тернопільської ОДА наголосив на важливому значенні цієї краєзнавчої установи для збереження пам’яті про «Великого сина Тернопільської землі».

Muzey-Slipogo.jpgГолова Тернопільської ОДА разом із єпархом Тернопільсько-Зборівським УГКЦ владикою Василієм (Семенюком), представниками єпархіального духовенства та обласної влади 30 серпня відвідав село Заздрість, де знаходиться музей Патріарха Йосифа Сліпого. Як повідомила прес-служба Тернопільської ОДА, Михайло Цимбалюк обговорив із єпархом питання діяльності музею Патріарха Йосифа Сліпого.

Під час перебування на Малій Батьківщині Патріарха учасники зустрічі відвідали місцеву греко-католицьку церкву, де раніше розміщувався костел. Це приміщення за сприяння керівництва облдержадміністрації було передане релігійній громаді УГКЦ. Учасники виїзної наради оглянули перші стації Хресної дороги, яка веде прочан від Заздрості до Зарваниці та оглянули музей-садибу Патріарха Йосифа Сліпого.

Тут владика Василій разом з присутніми помолилися за добробут України.

За повідомленням прес-служби, Голова Тернопільської ОДА наголосив на важливому значенні цієї краєзнавчої установи для збереження пам’яті про «Великого сина Тернопільської землі».

Цей музей відомий далеко за межами України. Він стоїть на місці, де народився і провів юнацькі літа майбутній Патріарх. Тут все дихає історією. Наше завдання – допомогти зберегти це безцінне надбання», – сказав Михайло Цимбалюк.

Відповідно до доручення, яке дав Голова ОДА начальнику обласного управління культури, тепер напрацьовуватимуться пропозиції щодо можливого створення на базі громадського музею комунальної музейної установи обласного підпорядкування. А також Михайло Цимбалюк дав доручення відповідним службам провести ремонт ділянок дороги, яка пролягає через населений пункт.

Довідка:

Музей-садиба Йосипа Сліпого – духовно-меморіальний музей у с. Заздрість Теребовлянського району Тернопільської області. Засновник, ініціатор та фінансовий утримувач музею – релігійне товариство українців-католиків США. Виконуючи волю Йосипа Сліпого, п.Рома Навроцька у 1995 викупила його батьківську землю в онука рідного брата Патріарха і розпочала будову комплексу. Відкриття музею відбулося 13 вересня 1998 року. Серед експонатів музею — одяг Йосипа Сліпого, світлини, побутові речі. У музей проводять духовні з'їзди, науково-теологічні конференції тощо. Обслуговують садибу сестри Василіянки.