• Головна
  • Проекти
  • Архиєпископ Львівський УПЦ (МП) піддав різкій критиці виступ голови Львівської облради під час урочистої Академії до Дня незалежності...

Архиєпископ Львівський УПЦ (МП) піддав різкій критиці виступ голови Львівської облради під час урочистої Академії до Дня незалежності

26.08.2010, 10:55
Архиєпископ Львівський УПЦ (МП) піддав різкій критиці виступ голови Львівської облради під час урочистої Академії до Дня незалежності - фото 1
В офіційній заяві, яку 25 серпня поширив сайт УПЦ, архиєпископ Львівський і Галицький УПЦ (МП) Августин (Маркевич) пояснив, чому залишив урочисту Академію, яка відбулася 20 серпня у м. Львові з нагоди 19-ї річниці незалежності України.

avgustin_4_w.jpgВ офіційній заяві, яку 25 серпня поширив сайт УПЦ, архиєпископ Львівський і Галицький УПЦ (МП) Августин (Маркевич) пояснив, чому залишив урочисту Академію, яка відбулася 20 серпня у м. Львові з нагоди 19-ї річниці незалежності України. Разом з ним приміщення Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької залишили і члени делегації УПЦ (МП) та представники Римо-Католицької Церкви. Архиєпископа обурило те, що голова Львівської обласної ради закликав підтримати «національні Церкви», до яких відніс лише Греко-Католицьку та «Українську Православну Церкву Київського Патріархату».

Заява архиєпископа Львівського і Галицького Августина (Маркевича)

«20 серпня цього року я, православний архієпископ Львівський і Галицький Августин, був змушений залишити урочисту Академію, яка відбулася у м. Львові з нагоди 19-ї річниці незалежності України. Разом зі мною приміщення Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької залишили і члени нашої делегації. Покинули урочистості також представники Римо-Католицької Церкви.

Це отримало широке висвітлення в українських та закордонних ЗМІ. Не лише віруючі, але й журналісти та представники громадськості звертаються до мене з висловленням подиву, прохаючи пояснити причину інциденту.

В ситуації, що склалася, вважаю за необхідне виступити з офіційною заявою, щоб роз`яснити мотиви моїх дій, а також дати оцінку тому, що трапилось напередодні святкування Дня незалежності України у м.Львові. У зв`язку з цим, хочу офіційно заявити: урочисте зібрання я залишив на знак категоричного протесту проти висловлювань голови Львівської обласної ради п. Мирослава Сеника. У своєму виступі п. Сеник, якого я раніше знав як цілком нормального і тверезого політика, досить несподівано (принаймні, для мене) закликав присутніх підтримати "національні церкви", до яких відніс лише Греко-католицьку церкву та "Українську православну церкву Київського патріархату".

Можна було б (при великому бажанні) списати ці, м’яко кажучи, некоректні висловлювання на рахунок якогось душевного зриву тощо. Однак, свої скандальні заклики п. Мирослав Сеник повторив слово у слово в інтерв`ю Львівському телебаченню в день самого свята, 24 серпня!

Залишимо осторонь проблему вкрай складних стосунків між вірними Української Православної Церкви і послідовниками згаданих церковних організацій, звернемо увагу лише на поведінку голови обласної ради.

Насамперед, обурення викликає той факт, що державний посадовець допустив кричущу безтактність і відсутність поваги до всіх інших релігійних конфесій України (крім вказаних), яким п. М.Сеник на свій розсуд відмовив у статусі "національних". Напевне, останніми для нього можуть бути лише ті, які проповідують войовничий націоналізм і поділяють єдиний український народ на "расових галичан" і "національно несвідомих східняків". Голову Львівської облради не збентежило навіть те, що до переліку "національних" не потрапила найчисельніша і найстаріша в Україні Українська Православна Церква, що народилась у Дніпровській купелі у часи святого князя Володимира.

Своїми словами п. Сеник не лише образив православних, римо-католиків, протестантів, юдеїв, мусульман та інших, які, безумовно, є не меншими патріотами, ніж дорогі йому греко-католики чи прихильники колишнього митрополита Київського і всієї України Філарета (Денисенка).

Набагато гіршим є інше: своїми висловлюваннями посадовець, по суті, перекреслив можливість конструктивної співпраці з релігійними конфесіями – бо хто з них тепер повірить у можливість співпраці із людиною, яка в день всенародного торжества без найменшого збентеження відкрито декларує печерні принципи, що є несумісними з вченням жодної із традиційних релігій?

У тому, що відбулося, очевидно, є ще один важливий аспект. Із висловлювань п. Мирослава Сеника випливає, що він не визнає фундаментальних цінностей, на яких має будуватися релігійне життя у сучасній Україні. Голова обласної ради, всупереч Конституції України, не вважає, що усі діючі державні релігійні організації є рівними перед законом. Він, очевидно, не визнає також іншого вкрай важливого конституційного принципу – відокремлення Церкви від держави. Таким же брутальним порушенням українського законодавства є те, що п. Сеник вважає можливим втручання держави в релігійне життя. Вражає, що подібне кричуще нехтування Закону, свою відверту заангажованість і упередженість публічно і зухвало демонструє в день головного державного свята країни саме той, хто перший повинен стояти на захисті законності у нашому регіоні.

У знак протесту проти такої, вкрай образливої, поведінки голови облради я і залишив урочисту академію з нагоди Дня незалежності України.

Нарешті, обставини спонукають мене заявити про те, що Мирослав Сеник своїми безвідповідальними і провокаційними висловлюваннями змушує засумніватися: чи справді він відповідає високій посаді голови Львівської обласної ради, на яку його було обрано депутатами – представниками населення м. Львова і Львівської області?»

Як вже повідомлялося, голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник у вітальному слові 20 серпня під час урочистої академії з нагоди 19-ї річниці Незалежності України у Національному академічному театрі опери та балету ім. С.Крушельницької закликав підтримати національну Церкву. Мирослав Сеник конкретизував: "Ми повинні підтримати свою національну Церкву, а такими церквами я вважаю Українську Греко-Католицьку Церкву і Українську Православну Церкву Київського Патріархату. Ми повинні дбати про освіту своїх дітей. Ми повинні дбати про майбутнє. Перед нами дійсно дуже важка праця, і я хотів би, щоб ніхто з нас не опускав рук. Здається, що та праця є не для людських сил. Пам’ятаймо слова Святого Письма: "У людей це неможливо, а в Бога все можливо".