Релігієзнавець радить Президенту контактувати з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, щоб не отримати духовно-релігійну опозицію

16.08.2010, 16:59
Держава
Релігієзнавець радить Президенту контактувати з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, щоб не отримати духовно-релігійну опозицію - фото 1
На думку Л. Филипович, занепокоєння викликає той факт, що Президент поки що не зустрічався з ВРЦіРО — церковно-релігійною інституцією, яка колективно представляє інтереси віруючих тих Церков, які є членами Ради.

Fylypovych.jpgД-р філос. наук, завід. відділом релігійних процесів в Україні Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович під час веб-конференції на порталі РІСУ на тему "Свобода релігії перед небезпеками згортання демократії на пострадянському просторі» наголосила, що неодноразово висловлювала в своїх коментарях стурбованість тим, що нинішнє керівництво держави намагається фаворитизувати тільки одну Церкву. На думку Л. Филипович, занепокоєння викликає той факт, що Президент поки що не зустрічався з ВРЦіРО — церковно-релігійною інституцією, яка колективно представляє інтереси віруючих тих Церков, які є членами Ради.

«За останні роки Рада стала авторитетним і впливовим органом координації міжконфесійних і церковно-державних відносин. Я не думаю, що Янукович зігнорує солідарну позицію Церков, представлену Радою. В такий складний час для України він не зацікавлений отримати додаткове джерело проблем, духовно-релігійну опозицію. Тим більше, що він попереджений окремими Церквами про неприпустимість зрушити баланс в бік якоїсь однієї конфесії», – наголосила релігієзнавець.

Щодо Верховної Ради України, то, за словами Л. Филипович, небезпека прийняття антиукраїнських законів або поправок існує завжди. Однак Л. Филипович сподівається, що парламентарям вистачить державної мудрості не робити цього.

«Зараз на порядку денному стоять інші важливі питання — соціально-економічні, фінансові. Тому розгляд надання переваг МП можна перенести на пізніше – після подолання кризи суспільства», – вважає Л. Филипович.