• Головна
  • Новини
  • У Волинській єпархії УПЦ КП просять СБУ та УМВС пояснити кампанію з протидії представникам УПЦ КП потрапити в Київ 28 липня...

У Волинській єпархії УПЦ КП просять СБУ та УМВС пояснити кампанію з протидії представникам УПЦ КП потрапити в Київ 28 липня

02.08.2010, 16:50
У Волинській єпархії УПЦ КП заявили про те, що їх вірні та духовенство зіткнулися з численними перешкодами під час поїздки у столицю з нагоди святкування Дня Хрещення Київської Русі.

У Волинській єпархії УПЦ КП заявили про те, що їх вірні та духовенство зіткнулися з численними перешкодами під час поїздки у столицю з нагоди святкування Дня Хрещення Київської Русі. Напередодні поїздки до відповідальних за неї осіб у різних деканатах приходили представники силових структур, щоб дізнатися інформацію про час поїздки та вид транспорту і його номери. Невдовзі після цього авто перевізники відмовлялися від запланованої попедньо поїздки до Києва.

«Після такого опитування за півгодини-годину телефонували представники перевізників і, незважаючи на укладені договори, на проведену оплату, відмовлялися від перевезення. Офіційна мотивація – несправність транспортних засобів. Неофіційна – тиск з боку міліції, влади, транспортної інспекції (погрози правоохоронців відібрати ліцензії на перевезення та створити інші перешкоди в подальшій діяльності)», — йдеться в офіційній заяві Волинської єпархії УПЦ КП.

Про численні факти такої поведінки правоохоронців відомо і в інших єпархіях УПЦ КП. Про це зокрема заявив речник Киїської Патріархії Євстратій (Зоря) під час прес-конференції в УНІАН, яка відбулася 2 серпня.

«За кілька днів до свята до нас в Київську Патріархію почали доходити відомості про те, що на автоперевізників чиниться тиск в областях України, особливо західних: Волинська, Рівненська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька, до автоперевізників приходили люди, які починали їм говорити, що якщо ви повезете людей на Київ 28 липня, то ви будете позбавлені ліцензії або у вас будуть інші неприємності. Тому ми зіткнулися з проблемою, коли в останній момент автоперевізники просто повертали заплачені гроші і відмовлялися від перевезень», — розповів владика.

Представники ДАІ затримували і ті автобуси з прочанами, яким все ж вдалося виїхати.

Навіть незважаючи на численні перешкоди, за словами владики, Київський Патріархат яскраво продемонстрував свою перевагу: «… кількість віруючих, які прийшли на богослужіння за участі Патріарха Кирила в Одесі, Дніпропетровську і в Києві  приблизно така сама, яка була на богослужінні Київського Патріархату в один день 28 липня».

Як повідомили РІСУ в прес-службі Волинської єпархії, «намагання зірвати прощу проявлялося в різних формах: від суто «дружніх» порад («Та вас же далі Житомира не пропустять, що ж ви будете вночі на трасі робити?») до того, що сталося в Горохівському, Ковельському деканатах (укладені та оплачені договори було розірвано перевізниками за 20 годин до виконання перевезень після погроз правоохоронних органів)».

В УПЦ КП заявляють про те, що такі факти є системним порушенням основних прав і свобод людини та вимагають їх належної оцінки.

Окремої уваги, як сказано в заяві, заслуговують і факти тиску на священнослужителів з боку правоохоронних органів. У документі стверджується, що від священнослужителів вимагали підписати «Застереження про ознайомлення з правовими нормами щодо організації порядку проведення мирних зібрань громадян», у якому наведено лише статті Адміністративного та Кримінального кодексів України, де зазначено відповідальність за правопорушення та злочини під час проведення масових заходів.

У зв’язку з цим Управління Волинської єпархії Київського Патріархату звернулося з відповідними заявами до УМВС, Прокуратури Волинської обл. та Служби безпеки України по Волинської області, в яких вимагає: надати детальні пояснення щодо перешкоджання організації та доїзду духовенству й вірним у Київ, дати оцінку законності дій представників правоохоронних органів та Територіального управління Головавтотрансінспекції у Волинській області, звільнити винних працівників, притягнути винних у порушенні Конституції України до кримінальної відповідальності.

Крім цього, архєпископ Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич) звернувся до облдержадміністрації та облради з проханням надати пояснення щодо вищезазначених порушень, дати належну оцінку незаконним діям представників правоохоронних органів та Територіального управління Головавтотрансінспекції у Волинській області, притягнути до відповідальності осіб, винних у порушенні прав і свобод людини аж до звільнення їх із займаних посад.

Попри перешкоди 260 священиків та понад 500 парафіян Волинської єпархії усе ж потрапили на святкування до столиці.

1 серпня в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці архиєпископ Михаїл відслужив молебень за здоров’я всіх тих, хто перешкоджав представникам Київського Патріархату потрапити на богослужіння до Києва.

Нагадаємо, що попередньо з проханням пояснити факти перешкоджання віруючим та духовенству УПЦ КП потрапити на святкування Дня Хрещення Київської Русі у столицю до Президента України та міністра внутрішніх справ звернувся Предстоятель цієї Церкви Патріарх Філарет.