• Головна
  • Новини
  • Уряд запевняє, що хворих на СНІД переселять в краще приміщення – згодом...

Уряд запевняє, що хворих на СНІД переселять в краще приміщення – згодом

07.07.2010, 12:15
Уряд запевняє, що хворих на СНІД переселять в краще приміщення – згодом - фото 1
В краще приміщення «і без метушні» Уряд хоче пересилити хворих на СНІД, які проходять лікування в клініці Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського.

kabmin3.jpgВ краще приміщення «і без метешні» Уряд хоче пересилити хворих на СНІД, які проходять лікування в клініці Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського. Про це йдеться в оприлюдненій 6 липня заяві Кабміну.

Спростовуючи твердження про те, що, підписавши указ про виселення Інституту із займаних ним приміщень, Микола Азаров фактично виселив цю стратегічно важливу клініку на вулиці, Кабмін запевняє, що «абсурдно навіть міркувати навколо вірогідності подібного урядового рішення».

«Насправді протокольне рішення Кабінету Міністрів України від 14 червня 2010 року зобов’язує керівників ряду профільних міністерств і відомств “здійснити до 16 липня 2010 року заходи щодо виселення з території Києво-Печерської Лаври суб’єктів господарювання, діяльність яких не пов’язана з діяльністю монастиря та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника”», – йдеться у документі.

Як пояснюється там, таке рішення Кабмін прийняв «з метою сприяння розвитку заповідника, відновлення духовно-монастирського життя, задля покращення умов для туристів і парафіян монастиря». Урядовці запевняють, що таким рішенням потурбувалися вони і про хворих, «яких переселять у безумовно краще приміщення, оскільки так приписує Закон». Але при цьому додають – згодом.

Дата 16 липня, як пояснює прес-служба Кабміну, – це не дата виселення.

«МОЗ, Мінфіну, Фонду державного майна, Київській міській державній адміністрації до 16 липня доручено лише розробити план-графік переселення клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського в інше приміщення», – пояснюється у документі.

Виконання рішення Уряду дозволить покращити умови лікування хворих у  запевняють у Кабміні, наголошуючи при цьому, що «приміщення лікарні старе (йому понад 100 років), воно розташоване на території масового скупчення людей, що негативно впливає як на хворих, так і на відвідувачів Києво-Печерської Лаври».

Відповідь щодо виселення Інституту на користь VIP-гостей Лаври дало і керівництво святині.

Як інформує прес-служба Києво-Печерської лаври, «Церква не виступає за виселення пацієнтів на вулицю, навпаки – архиєпископ Павел просить Уряд надати нове приміщення клініці, відповідно облаштувати його для належного догляду за хворими, зокрема і за ВІЛ-інфікованими, і лише потім перевести заклад в нове приміщення».

Довідка:

14 червня Кабмін зарахував клініку Інституту Громашевського до «суб'єктів господарювання», які підлягають до 16 липня виселенню з території Історико-культурного заповідника Києво-Печерська Лавра. Таким чином, найкращий лікувальний заклад в Україні для ВІЛ-позитивних людей опинився перед невідомістю. Згадане приміщення клініки не належить до структури монастиря та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника й не знаходиться на їх території, а лише примикає до зовнішньої сторони стіни Києво-Печерської Лаври.

Клініка розташована у місті Києві за адресою: вул. Івана Мазепи (попередні назви - вул. Нікольська, вул. Січневого Повстання) № 23, у будівлі, спорудженій у 1911 році за кошти киян як міська лікарня. З 1918 року ця лікарня почала функціонувати як міська інфекційна лікарня, з 1948 року у цьому будинку було розміщено Інститут інфекційних хвороб АМН України з потужним клінічним підрозділом. Організатором та першим директором Інституту був видатний вчений зі світовим ім’ям, засновник фундаментальної епідеміології та інфекціоніст, професор Лев Громашевський.

емпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні на сьогодні є найвищими в Східній Європі. Показник розповсюдженості ВІЛ-інфекції в Україні складає 1,33 % дорослого населення від 15 до 49 років (Національна оцінка ситуації з ВІЛ/СНІД в Україні станом на початок 2009 року, МОЗ України, ВООЗ, ЮНЕЙДС, МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»). З кожним роком зростає кількість зареєстрованих хворих на СНІД, смертність, пов’язана з ВІЛ-інфекцією. Зростання захворюваності на СНІД та смертності, яка пов’язана з ВІЛ-інфекцією, зумовлена недостатнім доступом до антиретровірусної терапії (АРТ).

За даними моніторингу Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України, ефективність антиретровірусного лікування в відділенні СНІД клініки Інституту є найвищою в країні та становить від 98 у 2008 році до 99,3% у 2009 році.

Станом на 01.06.2010 року в відділенні СНІДу клініки ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України» безперервно отримують АРТ за кошти державного бюджету 928 хворих на ВІЛ-інфекцію з усіх регіонів України. Ще 190 хворих на ВІЛ-інфекцію отримують АРТ в клініці Інституту за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією за програмою «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування і підтримки для уразливих груп населення в Україні».

КИЇВ –