• Головна
  • Проекти
  • У "Концепції розвитку церковно-державних відносин у царині соціальної політики" не враховано реальну конфесійну ситуацію в Україні, – думка священика УГКЦ...

У "Концепції розвитку церковно-державних відносин у царині соціальної політики" не враховано реальну конфесійну ситуацію в Україні, – думка священика УГКЦ

22.06.2010, 09:38
У "Концепції розвитку церковно-державних відносин у царині соціальної політики" не враховано реальну конфесійну ситуацію в Україні, – думка священика УГКЦ - фото 1
Референт із соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ о. Андрій Нагірняк підкреслив, що в церковно-державній співпраці слід враховувати фактор поліконфесійності.

ArticleImages_36175_O.Andriy-Nagirnyak.jpgw.jpgКИЇВ – У «Концепції розвитку церковно-державних відносин у царині соціальної політики» не враховано реальну конфесійну ситуацію в Україні. Таку думку агентству SoborNews висловив референт із соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ о. Андрій Нагірняк. Як РІСУ вже повідомляла, «Концепція розвитку церковно-державних відносин у царині соціальної політики»  є проектом Синодального відділу з благодійності і соціального служіння Української Православної Церкви.

На думку священика, згадана Концепція – це досить багатогранний документ. У ньому піднімаються важливі проблеми розбудови механізмів співпраці Держави і Церкви на засадах солідарності та субсидіарності, які сформулювала ще в минулому столітті Католицька Церква.

Водночас священик підкреслив, що в церковно-державній співпраці слід враховувати фактор поліконфесійності. «Україна є поліконфесійною країною і розбудова механізмів співпраці не може відбуватися лише під одну з конфесій», – зазначив о. Андрій.

За його словами, дещо дивною виглядає, запропонована в Концепції, ідея «Дня милосердя», оскільки вже декілька років в Україні існує «День благодійника», який святкують у другу неділю грудня (в контексті дня святого Миколая).

А. Андрій також зазначив, що в УГКЦ вже реалізовано деякі ініціативи, про які лиш сказано в Концепції. «Сьогодні в нас існують кредитні спілки та діє Недержавний пенсійний фонд «Покрова», – розповів священик.

Він додав, що УГКЦ бере активну участь в розробці та обговоренні нормативної бази необхідної для реалізації соціальних проектів. «Через  свою офіційну благодійну організацію МБФ «Карітас України», УГКЦ брала участь в розробці та обговоренні відповідних законопроектів щодо покращення механізму благодійництва в Україні. 16 червня відбулося урочисте підписання тексту «Меморандуму благодійників України» на підтримку законопроектів «Про благодійництво та благодійні організації» та «Про внесення змін до деяких законів України (щодо зменшення податкового навантаження на набувачів благодійної допомоги)», – уточнив о. Андрій.