• Головна
  • Новини
  • В Одесі не відмінять День сміху, незважаючи на прохання Церкви...

В Одесі не відмінять День сміху, незважаючи на прохання Церкви

03.03.2010, 11:47
В Одесі не відмінять День сміху, незважаючи на прохання Церкви - фото 1
Міська влада Одеси не планує скасовувати чи переносити святкування 1 квітня Гуморини в місті. Рішення чиновників — незмінне, незважаючи на звернення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна).

Едуард_Гурвіц_1.jpgОДЕСА — Міська влада Одеси не планує скасовувати чи переносити святкування 1 квітня Гуморини в місті. Рішення чиновників — незмінне, незважаючи на звернення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна), який закликав мера Одеси Едуарда Гурвіца відмінити День сміху, адже цьогоріч 1 квітня — це Страсний червер.

«Ми з повагою ставимося до почуттів віруючих, та не в наших силах — відмінити світську традицію, що складалася десятиліттями. Від того, що ми заборонимо святкування Нового року, який також відзначають під час посту, люди не перестануть відзначати це свято. Така ж ситуація з Гумориною — її неможливо відмінити», — зазначив Едуард Гурвіц. Про це інформує «Інтерфакс-релігії».

Водночас, як попередньо зазначив владика Агафангел, який має статус почесного грормадянина Одеси: «Найбільше значення для православних християн, які складають більше 90% жителів Богом береженого міста Одеси, має останній тиждень перед Воскресінням Христовим — Страсний тиждень».

Агафангел_Саввін.jpgCам День сміху в період Страсного тижня, за словами митрополита Агафангела, як інформує Портал.Credo.ru, «сприймається усіма православними одеситами як публічна і цинічна образа їх релігійних почуттів, як прямий виклик святій православній вірі». У зв'язку з цим єрарх наголосив, що духовенство, православна громадськість, інтелігенція і усі православні мешканці Одеси висловлюють «протест і обурення щодо запланованого проведення під час Страсного тижня, а саме 1 квітня, в Страсний четвер, коли пригадується Тайна вечеря і встановлення Христом Божественної Євхаристії, так званого ”дня сміху”. День сміху».

Цього дня, як вказує єрарх, за недоброю традицією, що склалася, «місто наповнюється найбільш розгнузданою веселістю, масовими гуляннями, галасливими концертами, рясним вживанням спиртного і безчинствами».

На завершення свого звернення до мера Одеси митрополит Анафангел попросив відмінити цьогоріч проведення Дня сміху або, якщо це неможливо, перенести його на пасхальні дні з огляду на, по-перше, «толерантність і пошану міської влади і Церкви до духовних традицій", а, по-друге, — на «уникнення масових акцій протесту з боку широких кіл православної громадськості».