• Головна
  • Новини
  • Предстоятель УПЦ КП привітав Віктора Ющенка та подякував за зусилля для відновлення єдності українського православ’я...

Предстоятель УПЦ КП привітав Віктора Ющенка та подякував за зусилля для відновлення єдності українського православ’я

24.02.2010, 11:24
Предстоятель УПЦ КП привітав Віктора Ющенка та подякував за зусилля для відновлення єдності українського православ’я - фото 1
Патріарх Філарет 23 січня відвідав Президента України Віктора Ющенка в його резиденції та привітав Главу держави з днем народження. Предстоятель УПЦ КП подарував Президенту Почаївську ікону Божої Матері та шість книг Йоана Золотоустого.

Віктор-Ющенко_Патріарх-Філарет.jpgКИЇВ — Патріарх Філарет 23 січня відвідав Президента України Віктора Ющенка в його резиденції та привітав Главу держави з днем народження. Предстоятель УПЦ КП подарував Президенту Почаївську ікону Божої Матері та шість книг Йоана Золотоустого в перекладі українською мовою. Патріарха супроводжували митрополит Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Димитрій та єпископ Вишгородський Епіфаній.

Від імені Київського Патріархату Патріарх Філарет вручив Віктору Ющенку офіційне привітання.

«Ми високо цінуємо все, що Вами зроблено на посаді Глави держави для відновлення єдності Українського Православ’я та історичної пам’яті українського народу. Багато в чому саме завдяки Вашим зусиллям Київський Патріархат та УПЦ (МП) вперше за всю історію взаємовідносин розпочали офіційні контакти з метою налагодити діалог. Ваша наполегливість сприяла тому, що потреба єдності та помісного статусу для Православної Церкви в Україні усвідомлюється все більшим числом наших співгромадян. Ви доклали багато зусиль для того, щоби донести правду про церковну ситуацію в Україні до інших Помісних Церков. За все це ми Вам щиро вдячні», — йдеться у тексті вітання.

Також, як інформує прес-служба УПЦ КП, Патріарх Філарет відзначив важливість розкриття повної правди про Голодомор-геноцид 1932-33 рр. «Завдяки Вашій наполегливій праці, — йдеться у вітанні, — в столиці було створено меморіал жертвам Голодомору та встановлено численні пам’ятники в українських містах і селах, прийнято закон, яким визнано Голодомор 1932-33 років актом геноциду українського народу, а судом було викрито його винуватців – Й. Сталіна та його оточення».

Предстоятель УПЦ КП висловив пошану Віктору Ющенку і за те, що Президент мав мужність, «незважаючи на спротив, взятися за справу відновлення правди про героїв українського національного визвольного руху». «Першим в ряду цих героїв по праву стоїть ім’я великого українського гетьмана Івана Степановича Мазепи, столицю якого в Батурині було відбудовано завдяки Вашим зусиллям», — додав Патріарх.

Також Президента України привітали керівники та представники конфесій – членів Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Вітання від ВРЦіРО Віктору Ющенку вручив єпископ РКЦ в Україні Маркіян Трофим’як.