• Головна
  • Проекти
  • Євангельські християни подякували владі за сприяння духовному та соціальному служінню Церков...

Євангельські християни подякували владі за сприяння духовному та соціальному служінню Церков

30.01.2010, 19:58
Євангельські християни подякували владі за сприяння духовному та соціальному служінню Церков - фото 1
Керівники євангельських протестантських Церков проаналізували результати державно-церковного діалогу у 2009 році та обговорили пропозиції у сфері активізації діалогу серед спільноти євангельських Церков.

Repcu.jpgКИЇВ – Керівники євангельських протестантських Церков проаналізували результати державно-церковного діалогу у 2009 році та обговорили пропозиції у сфері активізації діалогу серед спільноти євангельських Церков. Ці питання стали предметом розгляду на засіданні Ради Євангельських Протестантських Церков України (РЄПЦУ), яке відбулось у Києві 27 січня в канцелярії Союзу баптистів під головуванням єпископа УЛЦ В’ячеслава Горпинчука, – повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час засідання лідери євангельських Церков обмінялись думками з приводу сучасного стану державно-церковних відносин. Вони відзначили позитивні результати рішення Уряду про забезпечення релігійних організацій природним газом за цінами як для населення, що дозволило місцевим церковним громадам належним чином опалювати культові споруди та молитовні будинки. Також схвальну оцінку здобуло рішення Парламенту про відновлення права релігійних організацій на постійне землекористування, хоча при цьому поки не всі органи місцевого самоврядування надають належне сприяти у переоформленні відповідних документів.

З результатами обговорення Рада Євангельських Протестантських Церков України ухвалила рішення про спрямування листів подяки до Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за значний поступ у вирішенні найбільш актуальних проблем діяльності релігійних організацій в Україні, а також висловили подяку за позитивні рішення у сфері державно-церковних відносин Президента та Верховну Раду України.

Repcu2.jpgКрім цього, лідери євангельських Церков звернули увагу на активізацію в останні роки роботи Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (НЕК). Вони схвально оцінили результати її діяльності у сфері утвердження в українському суспільстві високих моральних цінностей. Глави Церков заявили про підтримку НЕК та відзначили важливість її роботи для морального здоров'я суспільства, убезпечення дітей та молоді від засилля жорстокості, аморальності та розпусти на телебаченні, в пресі, кінематографі.

Поряд з цим учасники зустрічі ознайомились з новими законодавчими ініціативами у Верховній Раді України. Глави протестантських Церков висловили глибоке занепокоєння з приводу внесеного до Парламенту законопроекту про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо заборони тоталітарних релігійних сект (реєстр. №5473, автори – В.Лук’янов (Партія регіонів) та позафракційний І.Рибаков). На їх думку, даний проект через свої розмиті та суперечливі пропозиції містить загрозу в цілому для свободи віросповідання в Україні.

У засіданні РЄПЦУ взяв участь голова Державного комітету України у справах національностей та релігій Юрій Решетніков. Він відзначив, що “суспільно-важлива діяльність Церков знаходить підтримку з боку нинішнього Уряду, який вбачає одним із своїх пріоритетних завдань забезпечення свободи совісті та віросповідання для усіх громадян та створення належних умов для діяльності релігійних організацій”.

Серед позитивних досягнень Уряду у 2009 році голова Держкомнацрелігій відзначив поглиблення діалогу та співпраці профільних міністерств та відомств з релігійними організаціями. На його думку, таке співробітництво робить виключно позитивний внесок у подолання багатьох суспільних проблем, у вирішенні яких задіяні церковні організації та віруючі. Юрій Решетніков зауважив, що прогрес у державно-церковних відносинах за останні роки безпосередньо пов'язаний з принциповою позицією Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яка визначила серед пріоритетів урядової роботи сприяння духовному відродженню країни та утвердженню моральності у суспільстві.

На завершення засідання члени РЄПЦУ домовились про план діяльності Ради у 2010 році та обрали нового головуючого, яким став Голова Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської-п’ятидесятників єпископ Михайло Паночко.

У засіданні також взяли участь представники Інституту релігійної свободи. Наступне засідання Ради заплановано у кінці лютого цього року.