• Головна
  • Новини
  • Найбільше релігійних громад в Україні зареєстровано на Львівщині...

Найбільше релігійних громад в Україні зареєстровано на Львівщині

28.02.2019, 15:00
На території Львівської області зареєстровано найбільше релігійних громад в Україні. Станом на 1 січня 2019 року на Львівщині було 3029 релігійних організацій.

На території Львівської області зареєстровано найбільше релігійних громад в Україні. Станом на 1 січня 2019 року на Львівщині було 3029 релігійних організацій.

Про це під час круглого столу «Актуальні питання православ’я в Україні», що відбувся у Львівському музеї історії релігії, розповіла начальник управління у справах національностей, релігій та фінансово-планової роботи Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Леся Корнат, інформує Zik.

«Потрібно розуміти, що релігійні організації діють, як з релігійною реєстрацією, так і без неї. Є релігійні організації занесені і не занесені до держреєстру. Отже, станом на 1 січня 2019 року на Львівщині було 3029 діючих релігійних організацій, у тому числі 863 громади ПЦУ та 1545 громад УГКЦ», – розповіла Леся Корнат.

Вона уточнила, у межах єпархій кількість громад ПЦУ на Львівщині виглядає так: Львівська єпархія, очолювана митрополитом Макарієм (Малетичем) – 317 парафій; Львівсько-Сокальська єпархія, очолювана митрополитом Дмитрієм (Рудюком) – 275 парафій та Дрогобицько-Самбірська єпархія, очолювана архієпископом Яковом (Марчуком) – 271 парафія. Вона додала, що згідно з державною реєстрацією, на території Львівської області зареєстровано також 72 релігійні громади УПЦ МП.

«За даними самої Львівсько-Галицької єпархії УМП МП, зараз у їх юрисдикції перебуває 60 громад. За нашими даними на початок грудня реально діючими були 58 громад УПЦ МП, які діяли і з реєстрацією і без неї. Зараз триває процес зміни релігійної приналежності громад УПЦ МП. Ми маємо інформацію про 18 таких громад, що вирішили перейти до ПЦУ. Відповідно до змін до чинного законодавства громади, що змінюють юрисдикційну приналежність повинні про це повідомити органи виконавчої влади», – зазначила начальник управління у справах національностей, релігій та фінансово-планової роботи Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА.