• Головна
  • Новини
  • Був час, коли всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії – Андрій Юраш...

Був час, коли всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії – Андрій Юраш

28.10.2018, 12:23
Був час, коли всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії – Андрій Юраш - фото 1
В основу рішення Вселенського Патріархату про автокефалію для Української Церкви покладене, зокрема, рішення українських єпископів 1991 року. Тоді всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії.

В основу рішення Вселенського Патріархату про автокефалію для Української Церкви покладене, зокрема, рішення українських єпископів 1991 року. Тоді всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії.

Про це в ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" заявив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

urash.jpg

"У 1991 році Філарет як голова Української Православної Церкви в єдності з Московським Патріархатом зібрав усіх єпископів своєї на той час Церкви, і всі вони одностайно підтримали рух до автокефалії. До речі, саме цей збір підписів – 1 листопада 1991 року – навіть зараз покладений в основу, у тому числі, рішення Вселенської Патріархії про те, що був час, коли всі єпископи Московського Патріархату хотіли автокефалії. Правда, тоді вони зверталися на до Константинополя, а до Москви", – розповів експерт. 

Він також уточнив: "І треба розуміти, що з тих майже двох десятків єпископів, які були на той час в УПЦ, після шантажу, різних інших спроб маніпуляцій з боку Московського Патріархату, тільки два єпископи підтримали рішення свого Предстоятеля – Єпископ Яків (Панчук) (вікарій Тернопільської єпархії, настоятель Почаївської лаври) і єпископ Львівський Андрій Горак".