• Головна
  • Новини
  • Звіт Держдепу США фахово описує релігійну ситуацію в Україні, - Андрій Юраш...

Звіт Держдепу США фахово описує релігійну ситуацію в Україні, - Андрій Юраш

16.06.2018, 15:06

Під час прес-конференції в Укрінформі 15 червня директор Департаменту з питань релігій та національностей Андрій Юраш високо оцінив звіт Державного департаменту США з релігійної свободи. Він наголосив, що американські урядовці дуже фахово представили релігійну ситуацію в Україні.

Під час прес-конференції в Укрінформі 15 червня директор Департаменту з питань релігій та національностей Андрій Юраш високо оцінив звіт Державного департаменту США з релігійної свободи. Він наголосив, що американські урядовці дуже фахово представили релігійну ситуацію в Україні.

Юраш зазначив, що невдовзі після публікації документу почались маніпуляції навколо його висновків. 

Як поінформував РІСУ Дмитро Горєвой, очевидно директор Департаменту має на увазі публікації на російському ресурсі Інтерфакс-релігія, який пов'язують з впливовими особами з лав РПЦ. Так, наступного дня після оприлюднення звіту на цьому інтернет-ресурсі з'явилось два матеріали. В одному тексті звіт критикувався за необ'єктивність, а його укладачі - за непрофесійність, оскільки в звіті негативно оцінювались дії РПЦ та Кремля. Інший матеріал мав компліментарний характер. В ньому містились твердження про дискримінацію УПЦ (МП) та порушення релігійних свобод в Україні. 

Як зазначив Юраш, в звіті дійсно були такі твердження, але якщо уважно до них придивитись, то це була не констатація наявного факту, а донесення позиції релігійної організації, в цьому випадку - УПЦ (МП). Річ у тім, що американські урядовці, що складають звіт, отримують звернення релігійних організацій і в звіті в скороченому вигляді зазначають їхню позицію. Проте це не означає, що укладачі документу з нею солідаризуються. 

Андрій Юраш також звертає увагу, що в офіційному документі США згадана Церква іменується саме УПЦ (МП), проти чого вона протестує. Це, на думку чиновника, доводить, що американська сторона має глибоке розуміння природи та діяльності цієї Церкви. 

Окремо зазначається, що у Держдепі всіляко вітають та підтримують прийняття в Україні нової концепції державно-церковних відносин. 

Юраш також торкнувся питання антисемітизму. Він зацитував висновок зі звіту Держдепу США, де вказується, що "за минулий рік не було зафіксовано проявів насильства на ґрунті антисемітизму". Проте, він все ж таки нагадав, що існують спроби певних іноземних сил звинуватити Україну у зростанні антисемітських настроїв.

Додамо, що відповідно до дослідження американської дослідницької кампанії Pew Research Centre, рівень антисемітизму в Україні є найнижчим в регіоні Центральної та Східної Європи. Лише 5% українців не хотіли би бачити євреїв своїми співгромадянами. 

Також нещодавно було оприлюднено звернення Президії Ваад (асоціація єврейських громад та організацій) про те, що в Україні не фіксується зростання рівня антисемітських настроїв. 

З повним текстом звіту можна ознайомитись на офіційному сайті Державного департаменту США.